Είναι επίσημο: Η αξία της Microsoft ξεπέρασε το μισό τρισ. δολάρια

Είναι επίσημο: Η αξία της Microsoft ξεπέρασε το μισό τρισ. δολάρια
Photo:

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να το καταφέρει ξανά.

Το όριο των 500 δισ. δολαρίων συνολικής χρηματιστηριακής αξίας ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2000 η Microsoft την Παρασκευή, έπειτα από τα εξαιρετικά θετικά οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 2,1%, στα 65,64 δολάρια, αγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά των 510,37 δισ. δολαρίων.

Οι αγορές υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την άνοδο της κερδοφορίας κατά 3,6% στο δ’ τρίμηνο, η οποία συνοδεύτηκε από τα άκρως θετικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της στον τομέα του cloud.

Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας αυτός όπου τρέχει –μεταξύ άλλων- με το πρόγραμμα Azure, αναπτύχθηκε στο περασμένο τρίμηνο κατά 8%, φτάνοντας συνολικά τα 6,9 δισ. δολάρια. Επίδοση η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 6,73 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από το Azure, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν τις ιστοσελίδες τους και τις εφαρμογές τους για κινητά και να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους, ενισχύθηκαν κατά 93%, ενώ οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν.

Οι πωλήσεις στον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, όπου περιλαμβάνονται και τα Windows, σημείωσαν πτώση 5%. Πτωτικά κατά 5,7% κινήθηκαν και οι αγορές Windows PC, όμως η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται.

Όσον αφορά το LinkedIn, το οποίο αποκτήθηκε για 26,2 δισ. δολάρια, αυτό συνέβαλε το ποσό των 228 εκατ. δολαρίων στα έσοδα του δ’ τριμήνου.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 5,2 δισ. ή 66 σεντ ανά μετοχή, και τα προσαρμοσμένα έσοδα ενισχύθηκαν στα 26,07 δισ. δολάρια, από τα 25,51 δισ.