Invent ICT: Η θερμοκοιτίδα που συνδέει την έρευνα με την αγορά εργασίας

Invent ICT: Η θερμοκοιτίδα που συνδέει την έρευνα με την αγορά εργασίας

Κάτι διαφορετικό ξεκινάει στο χώρο του ICT στην Ελλάδα με την υποστήριξη φορέων όπως οι ID-GC και το ΕΠΙ.νοώ.

O κλάδος του ICT (Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες – Λογισμικό) εξελίσσεται παγκοσμίως και αλλάζει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και των επιχειρήσεων που συντελείται και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές, αλλάζοντας τόσο το μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όσο και το επίπεδο χρήσης της τεχνολογίας από τους ίδιους τους καταναλωτές. Οι αλλαγές, που συνοδεύουν την ψηφιακή μετάβαση, ενισχύουν τις προοπτικές της βιομηχανίας ICT παγκοσμίως τη διετία 2016 – 2017, επιτρέποντας στην αγορά να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της. Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε με αύξηση 1,8% το 2016, με την αξία του κλάδου να ανέρχεται σε 3,132 τρισ. ευρώ. Η πορεία θα συνεχίσει να είναι ανοδική και το 2017, οπότε η αγορά αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 2,3%, με την αξία της να τοποθετείται στα 3,205 τρισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ενώ οι κατηγορίες που αφορούν την πληροφορική (εξοπλισμός, pc, laptop, tablets) εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, η κατηγορία εντάσεως γνώσης (λογισμικό) ανεβαίνει. Συγκεκριμένα σε θετικό πρόσημο θα επιστρέψει τη διετία 2016 – 2017 η αξία της αγοράς Λογισμικού, με 0,7% το πρώτο έτος, ενώ για το δεύτερο έτος υπολογίζεται σε 1,1%. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αξία της αγοράς στα €248 εκατ. το 2016 και €251 εκατ. το 2017.

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουν αναπτυχθεί δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επιτάχυνση ιδεών στον χώρο της τεχνολογίας. Εκεί όμως που οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν εμβαθύνουν όσο θα έπρεπε είναι το κομμάτι της μετατροπής της ιδέας σε πράξη. Η επώαση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων, ειδικά στο χώρο του ICT, είναι ο στόχος μια νέας πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε επίσημα την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Invent ICT που έκανε ντεμπούτο παρουσία δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, ερευνητών, φοιτητών και παραγόντων της αγοράς, στις εγκαταστάσεις του κόμβου ΕΠΙ.νοώ. Το παρόν έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Βασίλης Μαγκλάρας.

Πού ξεχωρίζει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αξιοποιεί την προηγούμενη πείρα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ και είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο, καθώς: α) αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας του ακαδημαϊκού κόσμου με τη βιομηχανία και με τον οργανισμό ID-GCs με στόχο την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, β) είναι εστιασμένο και ταυτόχρονα ευρύ, καθώς επικεντρώνεται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών που είναι γενικού σκοπού με πολλές εφαρμογές σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας (π.χ. ενέργεια, περιβάλλον, μεταποίηση), γ) στηρίζεται στη συστηματική υποστήριξη ερευνητικών ομάδων (coaching και mentoring), δ) αξιοποιεί τη διεθνή πείρα και πρακτική, καθώς συμπράττει σε αυτό και ο μη κερδοσκοπικός βελγικός οργανισμός S.O. Kwadraat που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Leuven, το οποίο αναδείχθηκε στον τομέα αυτό ως το πλέον καινοτόμο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ε) αξιοποιεί το ευρύ ανθρώπινο δίκτυο των αποφοίτων του ΕΜΠ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής σύμπραξης ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα με άμεσο στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» ανέφερε ο Βασίλης Μαγκλάρας.

Η παρουσία των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) εγγυάται τη σύνδεση της δουλειάς που γίνεται στα πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα. Οι ID-GC, με την παρουσία τους σε 64 χώρες και τη σύνδεσή τους με τη διεθνή αγορά θα προσπαθήσουν να αποτελέσουν δίαυλο εξωστρέφειας για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη Θερμοκοιτίδα. Παράλληλα η αγορά έχει δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες του οργανισμού να δημιουργήσει μια νέα γενιά επιχειρήσεων που θα προσφέρουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, Ιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή σε αυτό το σχήμα και πρόσθεσε: «Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του Οργανισμού μας, συμπράττουμε με το ΕΜΠ, το σημαντικότερο ερευνητικό // ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, και με την ΕΕΚΤ στη δημιουργία μιας νέας θερμοκοιτίδας. Το Ιnvent ICT στοχεύει στο να αναδείξει νέους ερευνητές και να τους παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν. Οι ID-GC, με την παρουσία τους σε 64 χώρες και τη σύνδεσή τους με τη διεθνή αγορά θα προσπαθήσουν να αποτελέσουν δίαυλο εξωστρέφειας για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη Θερμοκοιτίδα. Πρώτος σταθμός το Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στο Γιοχάνεσμπουργκ, τον Μάρτιο 2017, στην ενεργοποίηση του οποίου παίζουν σημαντικό ρόλο οι ID-GC».

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η συνολική αξία της αγοράς ICT στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 5,707 δισ. ευρώ το 2016, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό turnover ξεπερνάει τα 17 δισ. ευρώ από το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης), καθώς και σε ομάδες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος τους πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών τους, στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ή στην αξιοποίηση των ΤΠΕ σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Οι αιτήσεις ένταξης στη θερμοκοιτίδα είναι ανοικτές έως και την 31η Ιανουαρίου 2017, ενώ τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων θα ανακοινωθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017.

Πού στοχεύει και τι θα κερδίσουν όσοι συμμετέχουν
Το πρόγραμμα στοχεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης που αξιοποιούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ανάσχεση του brain drain που επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στην χώρα.

Ο συνολικός κύκλος του προγράμματος θα διαρκέσει 12 μήνες με βασικά στάδια την συγκέντρωση ιδεών, την αξιολόγηση, την επώαση και την αποφοίτηση. Για κάθε ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή θα υπάρξει ad hoc υποστήριξη από μέντορες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε project. Επίσης στόχος είναι να υπάρξει δικτύωση και μετά το τέλος του προγράμματος καθώς και οι απαραίτητες συνέργιες, ώστε οι ιδέες αυτές να βγουν όσο το δυνατόν πιο έτοιμες ως επιχειρήσεις πλέον στην αγορά.

Στην πρώτη φάση το πρόγραμμα στοχεύει να συγκεντρώσει τις 30 καλύτερες ιδέες – επιχειρηματικά σχήματα από τις οποίες στη δεύτερη φάση θα μείνουν οι 20 ομάδες. Σε αυτές για 6 μήνες θα προσφερθεί το απαραίτητο coaching προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις κάθε ομάδας ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα τα πεδία που θα αναπτύξει η κάθε ομάδα αφορούν:

– Τις απαραίτητες δεξιότητες για να βγουν στην αγορά (εσωτερικό και εξωτερικό)

– Τη βοήθεια για όλα τα στάδια ίδρυσης μιας επιχείρησης

– Τον τρόπο που απευθύνονται σε εν δυνάμει πελάτες

Στη τρίτη φάση και για δύο μήνες θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε ένα σημείο που υστερούν πολλές από τις startups, δηλαδή σε αυτό της ανάπτυξης πωλήσεων, του μάρκετινγκ και του branding. Παράλληλα ένα ακόμα κομμάτι θα αφορά και τον τρόπο προσέγγισης επενδυτών και ανθρώπων της αγοράς στη «μάχη» που δίνουν οι νέες εταιρείες για άντληση κεφαλαίων.

Στο τέλος θα υπάρξει ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και οι συνεργαζόμενοι φορείς δήλωσαν αισιόδοξοι για την πορεία του προγράμματος. «Ως ο ερευνητικός βραχίονας του ΕΜΠ, το ΕΠΙΣΕΥ πραγματοποιεί σημαντική έρευνα που, ωστόσο, δεν αξιοποιείται ή και δεν υποστηρίζεται πάντα από την αγορά. To Invent ICT αποτελεί μία προσπάθεια, με εξαιρετική πρώτη ύλη, να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στους 12 μήνες που θα τρέξει το πρόγραμμα αλλά και για όσα σχεδιάζονται στη συνέχεια στο πλαίσιό του, το ΕΠΙΣΕΥ θα σταθεί αρωγός και θα το στηρίξει» δήλωσε σχετικά ο Ιωάννης Βασιλείου, διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ.

O Γεώργιος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ανέφερε: «Το Invent ICT δημιουργεί και αξιοποιεί ένα πρόπλασμα από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Ο στόχος μας όμως είναι να αγκαλιάσουμε σε βάθος τριετίας όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Φιλοδοξία μας είναι να στηρίξουμε την ερευνητική εργασία και να συνδέσουμε το έργο που γίνεται στα Πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα. Η προσπάθεια θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην κινητικότητα και να αξιοποιήσει ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός χώρας. Απώτερος στόχος μας είναι να αξιολογηθούν οι ιδέες του Invent ICT από τις εταιρείες – μέλη της ΕΕΚΤ και ευρύτερα του κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα στελέχη μας».

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος του προγράμματος Invent ΙCT, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.inventICT.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο FB www.facebook.com/Invent4ICT