Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αντάρτες της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αντάρτες της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο που είχε προτείνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για εξοπλισμό και εκπαίδευση ανταρτών της Συρίας που μάχονται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο, με 78 ψήφους υπέρ και 22 κατά, μόλις μία ημέρα αφότου και η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε υπερψηφίσει την πρόταση αυτή.
Η πρόταση αναμένεται να σταλεί στον Αμερικανό πρόεδρο προς υπογραφή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σχετικά ότι η υποστήριξη του Κογκρέσου στην πρότασή του για εκπαίδευση και εξοπλισμό ανταρτών της Συρίας που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, δείχνει ότι οι Αμερικάνοι είναι ενωμένοι στον αγώνα κατά της παγκόσμια απειλής που προβάλει η εξτρεμιστική οργάνωση.

«Περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών εθνών, έχουν προσφερθεί να παράσχουν βοήθεια στο πλαίσιο αυτού του συνασπισμού», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: Το Ισλαμικό Κράτος «ξαναχτυπά» με νέο βίντεο Βρετανού αιχμαλώτου

Για την Ουκρανία
Για το μέτωπο της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε απόλυτα την έκκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Πέτρο Ποροσένκο, για παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο έναντι της απειλής που προβάλει στη χώρα η Ρωσία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

Ο Ποροσένκο ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, πέρα από τον εξοπλισμό που έχει ήδη στείλει η Ουάσινγκτον, όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Είναι απαραίτητη περισσότερη υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απαραίτητος περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός, θανατηφόρος και μη», δήλωσε. «Οι κουβέρτες και τα κιάλια νυχτερινής όρασης είναι σημαντικά, ωστόσο κανείς δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες», επισήμανε. «Όπως το Ισραήλ, έτσι και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της».