Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

Για «μεγάλη πρόοδο» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας.

Ένα μεγάλο πρελούδιο για την ειρήνη, χαρακτήρισαν τη σύνοδο της Σιγκαπούρης, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας, στο νησί Σεντόνα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

«Ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση» η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

«Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, έκανε λόγο για την επίτευξη «μεγάλης προόδου» και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν τη συμφωνία ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πρώτη συμφωνία.

Ο Τραμπ και ο Κιμ κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί. Πέρα από τους δύο ηγέτες, στο τραπέζι κάθισαν μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία νωρίτερα σήμερα Τρίτη.

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε και τη δήλωση της ημέρας – μέχρι στιγμής – καθώς είπε απευθυνόμενος στον Τραμπ «αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Οι δύο άνδρες θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και προσωπικές προσβολές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. Μάλιστα σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει, για την Ουάσιγκτον, στις τρεις, ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισήμανε ότι οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

Σημειώνεται πως η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

1. ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο.

3. Επαναβεβαιώνεται τη Διακήρυξη της 27ης Απριλίου 2018, σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεσμεύονται για την επιστροφή των οστών των πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας.

Πως αντιδρούν οι αγορές 

Καθώς ο Τραμπ και ο Κιμ συζητούν, ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει αν οι δύο για πολλούς απρόβλεπτοι ηγέτες μπορούν να αποκλιμακώσουν μια από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Με ελαφρά νευρικότητα παρακολουθούν οι αγορές της Ασίας την ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Από την έναρξη των συνεδριάσεων οι δείκτες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Ανάλογο ήταν το κλίμα χθες το βράδυ στη Wall Street.