Ιπτάμενος και gentleman!

Ιπτάμενος και gentleman!

Πώς ένας δαιμόνιος Ελβετός επιχειρηματίας κατακτά με την μικρή αεροπορική εταιρία του ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρέπει να εμπιστεύεσαι το ένστικτό του. Έτσι έκανα κι εγώ. Αισθάνθηκα ότι υπήρχε ένα κενό στην επιχειρηματική αεροπλοΐα και ήθελα να παραβγώ στα ίσα με τους εδραιωμένους «παίκτες». Ήταν κάτι σαν την μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ»… Ο παραλληλισμός του Ελβετού επιχειρηματία Τόμας Φλορ -ιδρυτή, ιδιοκτήτη και προέδρου της αεροπορικής εταιρίας VistaJet– είναι λίγο πολύ και η ιστορία της ίδιας του της εταιρείας. Την ξεκίνησε από το μηδέν, «πατώντας» πάνω στην πολύτιμη, προσωπική εμπειρία που απέκτησε στα νιάτα του, δουλεύοντας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα συχνά ταξίδια που χρειαζόταν τότε να κάνει.

«Το 2004 αποφάσισε να αγοράσω δύο αεροσκάφη, που γρήγορα έβγαλαν τα λεφτά τους», λέει. «Κι έτσι το 2005 πήρα το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής μου: αγόρασα άλλα τρία. Ευτυχώς, έκτοτε δεν κοίταξα ποτέ πίσω»…

Διαβάστε ακόμη: «Ντηλ» 14 δισ. ευρώ από την Lufthansa

Σήμερα, η VistaJet έχει 35 αεροσκάφη, απασχολεί 170 πιλότους κι εκτελεί περισσότερες από 10.000 πτήσεις ετησίως, ακόμη και σε προορισμούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους. «Πηγαίνουμε εκεί που δεν θέλουν να πάνε οι ανταγωνιστές μας», είναι το αγαπημένο μότο του Τόμας. «Εάν ένα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρίας ζητήσει να πάει στο… υπερπέραν, θα τον πάμε»! Πελάτες της VistaJet είναι κυρίως πλούσιοι επιχειρηματίες και ακριβοπληρωμένα στελέχη επιχειρήσεων, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλες τις γωνιές του κόσμου. «Μας βοήθησε πολύ η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών», επισημαίνει ο Ελβετός επιχειρηματίας.

«Οι χώρες των Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν.ΑΦρική) ήταν μεγάλο στήριγμα για εμάς». Τώρα, λέει, περιμένει οι δουλειές να πάνε ακόμη καλύτερα, καθώς η Ευρώπη δείχνει να βγαίνει από την ύφεση και οι δυτικές εταιρίες παίρνουν ξανά τα πάνω τους… Παρά τα τσουχτερά κόμιστρα, η ζήτηση για τις υπηρεσίες της VistaJet είναι τόσο αυξημένη, ώστε στις αρχές του χρόνου η εταιρία έκλεισε μία από τις πιο μεγάλες συμφωνίες στα χρονικά της επιχειρηματικής αεροπλοϊας, με την παραγγελία 56 τζετ, συνολικής αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην καναδική Bombardier -μάλιστα με προοπτική να αγοράσει μελλοντικά άλλα 86 αεροσκάφη. Άλλωστε, τα εταιρικά έσοδά της VistaJet αυξάνονται πλέον με ρυθμό 26% τον χρόνο!

Ποιο είναι μυστικό της επιτυχίας της; Εκτός από τον νέο και πολυτελή στόλο της, τις… επικίνδυνες «αποστολές» της -κατά τον Τόμας, μπορεί να πάει οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει διάδρομος προσγείωσης- και την ευρεία γκάμα πελατών της, έχει και το προσωπικό, «χρυσό» άγγιγμα του ιδρυτή της.

Διαβάστε επίσης: Οι πρωταθλήτριες των αιθέρων

«Θέλω να συναντώ τους πελάτες μου προσωπικά», εξηγεί ο Τόμας, «γι’ αυτό και βλέπω τα ταξίδια, πέραν από διασκέδαση, και ως επαγγελματική ανάγκη». Για το λόγο αυτό, ταξίδεψε πρόσφατα, μέσα σε μόλις ένα 15νθημερο από τη βάση του, την Ελβετία, στην μακρινή Κίνα κι από εκεί στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Μοζαμβίκη, τη Βρετανία και την Ιταλία, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην πατρίδα.
Όταν έχει ελεύθερο χρόνο, του αρέσει να μετέχει σε αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα kart, να μαγειρεύει δείπνα για αγαπημένους φίλους ή -το καλύτερό του- να περνά ώρες με την κόρη του, που πια έχει κλείσει τα 25. Η συμβουλή που της δίνει συχνά-πυκνά είναι η ίδια που λέει σε νέους, επίδοξους επιχειρηματίες.

«Σταματήστε να ψάχνετε στα social media για ιδέες, αρχίστε να σκέφτεστε τι μπορείτε να συνεισφέρετε στον κόσμο και επιδιώξετε το. Βρείτε την κλήση σας, εντοπίστε σε τι είστε καλύτεροι κι επικεντρωθείτε σε αυτό. Και σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας, να παραμένετε καλοί άνθρωποι». Τίποτε άλλο…