Ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Μυτιλήνης

Ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Μυτιλήνης
Ζημίες σε παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, μετά το σεισμό, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Λέσβο. Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμός, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 ρίχτερ ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρισά

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωριό Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρισάς, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

1/6
Ζημίες σε παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, μετά το σεισμό, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Λέσβο.
Γυναίκα μεγάλης ηλικίας σε απόγνωση μετά της ζημίες που έγιναν στο σπίτι της στο Πλωμάρι.
Σπασμένα αντικείμενα και σοβάδες από το ταβάνι στο πάτωμα από τις ζημίες που έγιναν σε παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, μετά το σεισμό, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Λέσβο.
Σοβάδες από το ταβάνι σε πάγκο από τις ζημίες σε παλιά σπίτια στο Πλωμάρι.
Ζημίες σε παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, μετά το σεισμό, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Λέσβο.

Σκηνές και ανοιχτά δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους σεισμοπαθείς

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων την Τρίτη στη Λέσβο και τη Χίο

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει τις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «αύριο θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «είναι αυτονόητο ότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται, η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων με ίσους όρους».

Το υπουργείο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ