JP Morgan: Περιμένει θετικές εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Περιμένει θετικές εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες
Photo:

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι ανακεφαλαιοποιημένος και είναι μικρότερο το ρίσκο από τα επερχόμενα stress tests». 

Η JP Morgan εξακολουθεί να ποντάρει στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και αυξάνει τις τιμές στόχους για την Εθνική Τράπεζα (στα 3,59 ευρώ από 2,85 ευρώ) , για την Alpha Bank (σε 1,01 ευρώ από 0,95 ευρώ) και για την Πειραιώς (2,45 ευρώ από 2,29 ευρώ).

Mετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το α’ τρίμηνο και μετά από συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την Alpha Bank και την Πειραιώς, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής για τα έτη 2014-2017 κατά 26%, 16%, 9% και 7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένος και είναι μικρότερο το ρίσκο από τα επερχόμενα stress tests. Μετά τη συνδυασμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, το σύστημα έχει φτάσει σε επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα, ενώ οι μακροοικονομικές υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στο test της Blackrock είτε ευθυγραμμίζονται είτε είναι πιο συντηρητικές από τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο αρνητικών εκπλήξεων το δ’ τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν αξία, όπου η προοπτική για θετικές εκπλήξεις και η υποτίμηση από την αγορά της προοπτικής κερδοφορίας παραμένουν. Αν και προβλέπει μερίσματα από το 2017, σημειώνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να εκπλήξουν θετικά σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για συνέχιση των θετικών τάσεων σε ό,τι αφορά την ποιότητα των assets. Όπως επισημαίνει, το α’ τρίμηνο παρατηρήθηκε μείωση του σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαμηλότερες προβλέψεις και αύξηση στις αναλογίες κάλυψης. Οι τάσεις αυτές, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις με τις διοικήσεις, αναμένεται να συνεχιστούν, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να κορυφώνονται προς τα τέλη του 2014 – α’εξάμηνο του 2015. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το νέο πλαίσιο από την κεντρική τράπεζα για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων θα βοηθήσει περαιτέρω τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η JP Morgan βλέπει επίσης διεύρυνση των περιθωρίων λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνει, η ανατιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων συνεχίζεται, με τις διοικήσεις των τραπεζών να εκτιμούν ή να στοχεύουν σε βελτίωση των spreads των προθεσμιακών καταθέσεων προς το επίπεδο των 100 μ.β. (μέχρι το 2016), περιορίζοντας ταυτόχρονα τα spreads των assets. Οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ αναμένεται να βοηθήσουν περαιτέρω στα κόστη χρηματοδότησης και να λειτουργήσουν θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: 

Κορυφαίος τραπεζίτης ξανά στην Ελλάδα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό