Καλά νέα για την Ελλάδα πριν τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ;

Καλά νέα για την Ελλάδα πριν τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ;

Τι δηλώνει ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα (waiver), αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν τον Οκτώβριο αφήνει ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ.

«Για να επωφεληθεί μια χώρα από την εξαίρεση, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί καλά. Μόλις φτάσουμε στο σημείο αυτό θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Κερέ σχετικά με το «waiver» μιλώντας στην Börsen-Zeitung.

Σημειώνεται ότι ο όρος «waiver» αναφέρεται στην εξαίρεση που επιτρέπει στα ομόλογα μιας χώρας με χαμηλή αξιολόγηση να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) αν αυτή βρίσκεται σε πρόγραμμα. Η ΕΚΤ σταμάτησε αυτή την εξαίρεση στέλνοντας τις ελληνικές τράπεζες στον ELA τον Φεβρουάριο, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Αυτό είχε ας αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης, καθώς το κόστος δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού είναι υψηλότερο για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ερώτηση αν το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να περιμένει για την πρώτη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και αν αυτό ισχύει και για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Κερέ απάντησε:

«Δυνητικά θα μπορούσαμε να δράσουμε νωρίτερα. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων δράσεων. Το ερώτημα για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αν το προαπαιτούμενα αυτά επαρκούν».