Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Το «παιχνίδι» μεταφέρεται στις Βρυξέλλες

Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Το «παιχνίδι» μεταφέρεται στις Βρυξέλλες

Δεν έβγαλε κάποια θετική είδηση το Eurogroup. Οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας.

 

Τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί από την τελευταία αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα επιβεβαίωσε το Eurogroup, με αποτέλεσμα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να αναβάλλεται για την ώρα και οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά και πρόοδος» αλλά «ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα». Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έγινε ένας απολογισμός των ως σήμερα διαβουλεύσεων ο οποίος σε γενικές γραμμές υπήρξε θετικός, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες ενώ υπογράμμισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του πριν τη συνεδρίαση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους θεσμούς συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Aναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και ότι σε αυτές θα εμπλακεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και ότι, αντιθέτως, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να περατωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Μοσκοβισί: Παραμένει ανοιχτό το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό

Όπως ανέφερε μετά το Eurogroup ο Πιέρ Μοσκοβισί, παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία. Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, και ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Ρέγκλινγκ: Δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε.

Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινίσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.