Καν’ το όπως ο Μπάφετ

Καν’ το όπως ο Μπάφετ
epa04879108 (FILE) A file photo dated 08 April 2015 showing Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett as he prepares to play a ukulele while wearing a cowboy hat after answering questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA. Reports on 10 August 2015 state US investor Warren Buffett's multinational conglomerate holding company Berkshire Hathaway is to buy Precision Castparts, leading US company that makes structural investment castings, forged components and airfoil castins, for 37,2 billion US dollar. It is the biggest deal Berkshire Hathaway has made up to date. EPA/LARRY W. SMITH Photo:

Η (απλή) συνταγή επιτυχίας του γνωστού δισεκατομμυριούχου.

Της Έφης Πάλλη

Ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος, Γουόρεν Μπάφετ, ανήκει σύμφωνα με το περιοδικό Time στους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως ενώ αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που αγγίζει τα 66.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά ο Μπάφετ μένει ακόμα στο σπίτι του στην Νεμπράσκα το οποίο αγόρασε για 31.500 δολάρια πριν από περίπου 50 χρόνια. Διαβάζει πολύ, γυμνάζεται όσο μπορεί, εξασκεί το μυαλό του μέσω διαφόρων hobbies και θεωρεί τον προσωπικό χρόνο πολύτιμο. Δεν έχει laptop ούτε smartphone και έχει ήδη κανονίζει να κληροδοτήσει το 99% της περιουσίας σε φιλανθρωπίες δηλώνοντας πως «το τυχερό 1% οφείλει να σκέφτεται το υπόλοιπο 99%».

Από μικρός στο πεζοδρόμιο

Ο γιος του πρώην Αμερικανού Γερουσιαστή, Χόγουαρντ Μπάφετ, επένδυσε στα 11 του χρόνια τα χρήματα από το χαρτζιλίκι του αγοράζοντας τσίχλες και αναψυκτικά τα όποια μεταπωλούσε, ενώ στη συνέχεια διένειμε εφημερίδες πόρτα- πόρτα στη γειτονιά του.

Στη δεύτερη τάξη του γυμνασίου αγόρασε με έναν συμμαθητή του ένα μεταχειρισμένο μηχάνημα «φλίπερ» το οποίο τοποθέτησε στο κουρείο της περιοχής του. Μέσα σε λίγους μήνες, τους ανήκαν τα μηχανήματα σε τρία διαφορετικά κουρεία της Ομάχα. Μια «επιχείρηση» που εξαγόρασε αργότερα ένας βετεράνος του πολέμου έναντι 1.200 δολαρίων καθιστώντας τον 14χρονο, τότε, Γουόρεν ικανό να κάνει την πρώτη του δήλωση εισοδήματος στην εφορία!

Άλλωστε, μια από τις φράσεις του που έχει γραφτεί στην Ιστορία είναι η απάντησή του στο ερώτημα τι συνιστά στους νέους σε σχέση με τις επενδύσεις: «Να επενδύσουν στον εαυτό του καθώς αυτό είναι το μόνο κέρδος που δεν φορολογείται»!

Από 100 δολάρια στα 25 εκατομμύρια

Μπορεί ο Μπάφετ να μην έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, αλλά σπούδασε στο πανεπιστήμιο Columbia έχοντας ως δάσκαλο τον Μπεν Γκράχαμ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο μέντοράς του.

Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα του και για δυο χρόνια στην Graham-NewmanCorp, μέχρι να ιδρύσει την πρώτη του εταιρεία σε ένα συμμετοχικό επενδυτικό σχήμα μαζί με επτά μετόχους και συνολικό κεφάλαιο 105.000 δολαρίων. Ο ίδιος είχε βάλει από την τσέπη του μόλις 100 δολάρια.

Όλα αυτά συνέβησαν το 1956 και χρειάστηκαν μόλις 13 χρόνια για τον Μπάφετ ώστε να προχωρήσει σε διάλυση της εταιρείας το 1969 και να επιστρέψει στους εταίρους 25 εκατομμύρια δολάρια!

Η επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway, που ίδρυσε αμέσως μετά, είναι σήμερα μια από τις ισχυρότερες εταιρείες των ΗΠΑ. Από το 1970 μέχρι το 2001 σημείωνε ετήσια αύξηση της μετοχής της ύψους 26.7%, με τον Μπάφετ να γίνεται πλέον ένας «γκουρού» του χρηματιστηρίου.

Μερικές από τις πιο γνωστές επενδύσεις του έγιναν στις Coca Cola (από το 1988), Kraft Foods, Heinz, Mondelez, Burger King όσον αφορά τον τομέα τροφίμων και ποτών. Στο χώρο των τραπεζικών και χρηματοοικονομιών τοποθέτησε σηματικά κεφάλαια στις Visa, Master Card, American Express, Bank of New York Mellon Corp. και Goldman Sachs. Οι Johnson and Johnson και Procter and Gamble βρίσκονται μεταξύ άλλων στο εμπορικό του χαρτοφυλάκιο, ενώ οι Philips 66, NOW Inc και Suncor Energy επιλέχθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και της ενέργειας. Μετοχές πολλών εκατομμυρίων διαθέτει επίσης σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μέσων.

Τα «κολλήματα» με τις τεχνολογικές μετοχές

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο άνθρωπος που διαχωρίζει όσο κανένας τις έννοιες «τιμή» και «αξία», αναζητά μετοχές των οποίων η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία.

O δισεκατομμυριούχος από την Ομάχα, απέφευγε για χρόνια να επενδύσει στη τεχνολογία καθώς έλεγε ότι δεν κατανοεί πλήρως το πως λειτουργεί ο εν λόγω κλάδος. Έτσι άφησε άπαντες «άφωνους» όταν το 2011 επέλεξε να επενδύσει το αστρονομικό ποσό των 11 δισ. δολαρίων στην IBM. Το γιατί το έκανε, το εξήγησε απλά αναφέροντας πως δεν γνωρίζει πολλές εταιρείες που να έχουν την ικανότητα να είναι τόσο ακριβείς σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν και με το πως να το κάνουν όπως η IBM. Πρόσφατα, επένδυσε 1 δισ. ευρώ στην Apple, η μετοχή της οποίας είχε πάρει κατηφορική πορεία λόγω της πτώσης των πωλήσεων των συσκευών iPhone, κίνηση που προξένησε μεγάλη έκπληξη στους χρηματιστηριακούς κύκλους. Ο ίδιος βέβαια είχε δηλώσει παλαιότερα «το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι όταν μια καλή εταιρεία αρχίσει να έχει προβλήματα – θέλουμε να αγοράζουμε όταν είναι στο χειρουργικό κρεβάτι».

Οι δραστηριότητες της εταιρείας του δεν απέφυγαν την οικονομική ύφεση του 2008. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Μπάφετ έχασε 25 δισ. δολάρια το 12μηνο 2008-2009. Κάτι το οποίο δεν έδειξε –δημοσίως- να τον ανησυχεί. Οι αγορές υπερ-αντιδρούν τόσο στα καλά νέα όσο και στα άσχημα, όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει, γι’ αυτό και δεν ασχολείται με τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις. Εξάλλου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αναμονής και όχι της δράσης, κάτι που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του.