Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα crowdfunding αποτελεί την οικονομική διέξοδο νέων project.

Πώς λειτουργεί
Ο δημιουργός του project φτιάχνει μια σελίδα στο Kickstarter, στην όποια περιγράφει το σχέδιό του, το ποσό που χρειάζεται και την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να το συγκεντρώσει. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, μια ταινία, ένας 3D εκτυπωτής, ένα ρολόι, οτιδήποτε. Χρήματα μπορεί να δώσει ο καθένας (ακόμα και 1 δολάριο). Αν το ποσό δεν συγκεντρωθεί μέχρι το deadline, όλοι παίρνουν τα χρήματά τους πίσω και το σχέδιο ακυρώνεται. Αν συγκεντρωθεί, το Kickstarter κρατά το 5% και αποδίδει τα υπόλοιπα στον δημιουργό για να ξεκινήσει το σχέδιό του.

Τι όφελος έχει ο χρηματοδότης;
Οικονομικά, κανένα. Η φιλοσοφία του crowdfunding είναι πως έχεις την ικανοποίηση πως συμμετέχεις σε κάτι δημιουργικό. Η ανταμοιβή σου μπορεί να είναι ένα αναμνηστικό, μια συνάντηση με τον δημιουργό, να παρακολουθήσεις δωρεάν την ταινία ή το θεατρικό (ακόμα και να «αγοράσεις» το ρόλο σου σε αυτό), η ευκαιρία να αποκτήσεις ένα από τα πρώτα προϊόντα, ή απλά ένα «ευχαριστώ».

Και μαζεύουν χρήματα από αυτό;
Πολλά. Από το 2009, 4,4 εκατ. άνθρωποι έχουν πληρώσει πάνω από 687 εκατ. δολάρια χρηματοδοτώντας 44.000 projects (και άλλα τόσα που δεν πέτυχαν τον οικονομικό τους στόχο).

Ποια είναι τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα;
Το smartwatch Pebble συγκέντρωσε 10,2 εκατ. δολάρια. Η κονσόλα Ouya 8,5 εκατομμύρια. Και η ταινία Veronica Mars -που κατέφυγε στο Kickstarter όταν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ αρνήθηκαν να τη χρηματοδοτήσουν- 5,7 εκατ.

Πώς εξασφαλίζεται η τιμιότητα και η ειλικρίνεια αυτών που ζητούν χρήματα;
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως ο δημιουργός θα προχωρήσει πράγματι στην πραγματοποίηση του σχεδίου, αν και μπορεί απλώς να πει πως προσπάθησε και απέτυχε. Το Kickstarter, μάλιστα, προτρέπει το κοινό να «χρησιμοποιήσει την κρίση του» προτού αποφασίσει. Έχει συμβεί να αποσυρθούν projects επειδή οι δημιουργοί αντέγραψαν δουλειά άλλων, περιέγραψαν συσκευές με μη ρεαλιστικές προδιαγραφές ή, απλώς, είχαν «κακό» ιστορικό από προηγούμενα project.

Υπάρχουν Έλληνες που το έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία;
Ο σκηνοθέτης Ορέστης Τσωνόπουλος μάζεψε 3.000 δολάρια για ένα ντοκιμαντέρ το 2011, η ζωγράφος Χαρίκλεια Κουλιοπούλου 7.700 δολάρια για ένα community project με κεντρικό θέμα τα τοπία της Λέσβου φέτος τον Απρίλιο, αλλά και άλλοι που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της χρηματοδότησης, όπως το βιντεοπαιχνίδι Insection που έχει συγκεντρώσει 8.000 ευρώ.

Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Δημιουργείς στο www.kickstarter.com τη σελίδα του project σου. Είναι σημαντικό να έχεις θέσει έναν σαφή στόχο, να αναφέρεις λεπτομέρειες για το σχέδιό σου, να εξηγήσεις γιατί χρειάζεσαι το συγκεκριμένο ποσό και όχι άλλο, και να κάνεις ελκυστική την ιδέα σου στους υποψήφιους χρηματοδότες. Δείγματα ότι έχεις ήδη ξεκινήσει τη δουλειά σου (π.χ. τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, ένα τρέιλερ της ταινίας, ένα demo του παιχνιδιού) βοηθούν αποφασιστικά. Στο www.kickstarter.com/help/school υπάρχει ο πλήρης οδηγός για το πώς να ξεχωρίσεις ανάμεσα στα χιλιάδες σχέδια.

Περισσότερα στο www.kickstarter.com