Κάντο όπως… η Κλεοπάτρα!

Κάντο όπως… η Κλεοπάτρα!

Ο Γιάννης Στρατής δημιούργησε μέσα στην κρίση μια φάρμα γαϊδουριών με στόχο την παραγωγή γάλακτος όνου.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το γάλα γαϊδούρας ήταν τοποθετημένο ψηλά στο βάθρο των αγαθών με υψηλή διατροφική αξία, αφού εκτός από πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφή, λειτουργούσε ως εξαιρετικό φυσικό συμπλήρωμα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε όλα τα είδη ασθενειών, αλλά και σαν προληπτικό μέσο θωράκισης του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις. Στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το τέλειο γιατροσόφι για την ίαση εσωτερικών και εξωτερικών φλεγμονών, ενώ στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν ως το ποτό της αριστοκρατίας.

Ωστόσο, στην ιστορία έμεινε ως το βασικό συστατικό που χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα για να κάνει μπάνιο προκειμένου να διατηρήσει νεανική και λαμπερή την επιδερμίδα της. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι γυναίκες εκείνης της εποχής που ακολουθούσαν το παράδειγμά της βασίλισσας της Αιγύπτου και έφτιαχναν κρέμες προσώπου και σώματος με βάση το γάλα γαϊδούρας, για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους για παντοτινή νεότητα.

Στη χώρα μας το γάλα γαϊδούρας στάθηκε ως αφορμή για την υλοποίηση μιας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας. Ο Γιάννης Στρατής, εντοπίζοντας το κενό που υπήρχε στην εγχώρια αγορά για το γάλα όνου, αποφασίζει μέσα στην κρίση να δημιουργήσει μια φάρμα στην οποία εκτρέφονται μόνο γαϊδούρια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com, η ιδέα για τη σύσταση της επιχείρησής προέκυψε το 2008 από μια εργασία στο ΤΕΙ τεχνολογίας τροφίμων στο Αργοστόλι, με θέμα τα superfoods. Το επόμενο βήμα ήταν να καταρτίσει ένα σωστό business plan και να βρει το κατάλληλο μέρος για το στήσιμο της φάρμας. «Δεν θεωρείται ρίσκο το ότι ξεκίνησα κάτι το πρωτόγνωρο στην ελληνική αγορά, λόγω του ότι το Γάλα Όνου αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο. Γίνεται αναγκαία καθημερινή συνήθεια, εξαιτίας των πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, της λυσοζύμης όπου είναι το βασικό ένζυμο που ευθύνεται για τη θωράκιση του οργανισμού μας, της υψηλής λακτόζης που βοηθά τον οργανισμό σε μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, υδατανθράκων και ενέργειας».

Μια τυπική μέρα στη φάρμα περιλαμβάνει το τάισμα των γαϊδουριών καθώς και τον εξονυχιστικό καθαρισμό του χώρου από τυχόν βλαβερούς μικροοργανισμούς που μπορεί να μολύνουν είτε τα ζωντανά, είτε το γάλα που προορίζεται για τον καταναλωτή. «Καθαρίζω με πολύ προσοχή το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το άρμεγμα, αλλά και τα ζώα, για την αποφυγή ξένων σωματιδίων. Στη συνέχεια γίνεται η συλλογή του γάλακτος και η προσωρινή αποθήκευση του. Σε διάρκεια 5 ωρών γίνεται και η δεύτερη άμελξη και αφού συλλεχθεί η ημερήσια ποσότητα που απαιτείται προχωράμε στο στάδιο της παστερίωσης, του διαχωρισμού και της αποθήκευσης».

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος κανονικά δεν πρέπει να καταναλώνει, πέρα από το μητρικό γάλα, γάλα από άλλα θηλαστικά. Ισχύει όντως αυτή η θεωρία; Ο Γιάννης απαντά ότι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα όνου είναι εφάμιλλο του μητρικού γάλακτος, ενώ τονίζει πως η καθημερινή ποσότητα που προτείνουν οι διατροφολόγοι με τους οποίους συνεργάζεται, είναι 50-100ml. Όσο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κάνουν το γάλα όνου να ξεχωρίζει από το αγελαδινό, το πρόβειο ή το αντίστοιχο κατσικίσιο, ο Γιάννης επισημαίνει πως διαθέτει υψηλότερη ποσότητα σε λακτόζη, ενέργεια, υδατάνθρακες, βιταμίνες και σίδηρο, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Από τα 35 γαϊδούρια που βρίσκονται στη φάρμα Στρατή, η μέση ημερήσια παραγωγή δε ξεπερνά τα 4 λίτρα. Εκτός από το Φρέσκο Γάλα Όνου Χαμηλής Παστερίωσης 250ml διατίθενται στην αγορά κατεψυγμένο γάλα όνου χαμηλής παστερίωσης 250ml, SuperIceCream Βανίλια με ονοπρόβειο γάλα, στέβια και βιολογική μαύρη σταφίδα 500ml και ονοκούλουρα με 7 πολύ-δημητριακά βιολογικής γεωργίας και γάλα όνου.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφει το γάλα όνου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που κυκλοφορούν ασθένειες όπως γρίπη και γαστρεντερίτιδα. Το SuperIceCream πωλείται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ τα οινοκούλουρα εντάσσονται σταδιακά στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. «Οι Έλληνες που ζουν στις πόλεις και δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το γάλα όνου, αποτελούν ένα δύσκολο κοινό. Όταν πληροφορηθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες και πόσο εύγευστο είναι, τότε το λατρεύουν και αναζητούν τα σημεία πώλησης του. Από τις πωλήσεις διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές το προτείνουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα».

Για όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και δυσκολεύονται στην ιδέα να καταναλώσουν το γάλα όνου, ο Γιάννης τους συμβουλεύει να αναλογιστούν τις ευεργετικές ιδιότητες που εμπεριέχονται σε αυτό και συμβάλλουν στο «χτίσιμο» ενός υγιούς οργανισμού με λαμπερή επιδερμίδα.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του και εκτός των εθνικών συνόρων. Ήδη, όπως αποκαλύπτει, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε επικοινωνία με μια ευρωπαϊκή χώρα προκειμένου να στείλει τα πρώτα δείγματα. «Είναι χαρά μου να προσθέσω και εγώ ένα λιθαράκι σε όλα αυτά τα μοναδικά προϊόντα που μόνο η Ελλάδα παράγει και εξάγει».