Το κεραμικό μπουκάλι που κάνει τον γύρο του κόσμου

Το κεραμικό μπουκάλι που κάνει τον γύρο του κόσμου

Ο 30χρονος Γιάννης Ανδρεαδάκης από την Κρήτη εξάγει με πρωτοποριακό τρόπο τόνους λαδολέμονου στο εξωτερικό.

«Καινοτομία» είναι η λέξη κλειδί για όσους επενδύουν αυτήν τη στιγμή σε μια Ελλάδα που «μαζεύει τα κομμάτια» της από τη χιονοστιβάδα που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση» και σαρώνει στο πέρασμά της κάθε στοιχείο επιχειρηματικότητας. Σαφώς και δεν περιμένουμε να ανακαλύψει κανείς την πυρίτιδα. Πολλές φορές οι καινοτόμες ιδέες ενέχουν απλή και όχι σύνθετη συλλογιστική. Αυτό φανερώνει και η τακτική που ακολούθησε ένας 30χρονος από την Κρήτη, ο οποίος σκέφτηκε να συσκευάσει και να εξάγει στο εξωτερικό… λαδολέμονο.

Πρόκειται για τον Γιάννη Ανδρεαδάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης  και την οικογενειακή επιχείρηση τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, Κρητίδα. Η ποιότητα είναι το ένα σκέλος για την επιτυχή πορεία ενός προϊόντος, το άλλο είναι το σωστό marketing και η ωραία παρουσία. Ο Γιάννης λοιπόν έβαλε το λαδολέμονο όχι σε γυάλινο, αλλά σε κεραμικό μπουκάλι, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων. Τα τελευταία δύο χρόνια εξάγει τόνους λαδολέμονου στη Γερμανία, η οποία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο συγκεκριμένο προϊόν.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έξι χρόνια όταν ο Γιάννης βρέθηκε σε μια διεθνή έκθεση ελαιολάδου. Ένα λάδι από την Τοσκάνη του κίνησε την περιέργεια, καθώς ήταν διαυγές και άφηνε στο στόμα έντονη τη γεύση του λεμονιού. Ορμώμενος από αυτό το τόσο απλό, αλλά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα προϊόν, αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε κάτι αντίστοιχο, αυξάνοντας την ίδια στιγμή τον αριθμό των κωδικών της Κρητίδα.

Διαβάστε ακόμη: Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Βασικός στόχος ήταν η γερμανική αγορά στην οποία μέσα σε μια σεζόν, διοχετεύτηκαν 8 τόνοι έξτρα παρθένου και βιολογικού λαδιού με  άρωμα και γεύση λεμόνι, ενώ η συσκευασία από τα 250 ml στο απλό μπουκάλι έγινε 500 ml. Μεγαλύτερη ποσότητα και χαμηλότερη τιμή είναι η πολιτική που ακολουθεί ο Γιάννης προκειμένου να αντέξει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Συνολικά διακινούνται 240 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 60 τόνοι αφορούν βιολογικό.

Εκτός από το λεμόνι, υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί που προέκυψαν στην πορεία. Η εταιρεία παράγει ελαιόλαδο με θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, σκόρδο και πάπρικα και η ζήτηση διαμορφώνεται ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι νότιες χώρες έχουν μια προτίμηση για το ελαιόλαδο με ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, ενώ οι βόρειες λατρεύουν το ελαιόλαδο που περιέχει σκόρδο και πάπρικα. Όλα τα συστατικά προέρχονται από την κρητική γη και η αναλογία ελαιόλαδου προς βότανα είναι 96% προς 4%. Υπάρχει δε συνεργασία με δεκάδες ελαιοπαραγωγούς του νησιού και με παραγωγούς λεμονιών προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, αλλά και για να μην χάσει το προϊόν τον τοπικό του χαρακτήρα.

Οι πωλήσεις πάνε ανέλπιστα καλά και νέες αγορές προστίθενται στο target group της εταιρείας. Από τον Καναδά, το Ντουμπάι και τη Βραζιλία, μέχρι τη Σουηδία τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Ρωσία, η οικογένεια Ανδρεαδάκη φροντίζει ώστε το φαγητό να έχει την πιο πλούσια και ξεχωριστή γεύση από την Κρήτη.

Διαβάστε ακόμη: Η ακριτική Φάρμα Κουκάκη που έφτασε σε 7 χώρες της Ευρώπης