Κίνα: Κινήσεις «χαλάρωσης» του ελέγχου στην οικονομία

Κίνα: Κινήσεις «χαλάρωσης» του ελέγχου στην οικονομία
Photo:

Διεύρυνση της ισοτιμίας γουαν-δολαρίου θα επιτρέψει από αύριο η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι, από αύριο Δευτέρα, η ημερήσια ζώνη συναλλαγών θα διπλασιαστεί στο 2% και στις δύο πλευρές της ρυθμιζόμενης από την κυβέρνηση ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, γουάν, έναντι του δολαρίου, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμών.

«Η διεύρυνση βρίσκεται μέσα σε λογικό εύρος και είναι ένα δοκιμαστικό βήμα προς την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν», δήλωσε ο Γι Τζιανρόγνκ, ανώτερος οικονομικός ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Η κίνηση θεωρείται ευρέως ως μία προσπάθεια να μειωθεί ο σοβαρός κίνδυνος μιας πτωτικής μεταστροφής στην Κίνα. Αν και η οικονομία της αυξάνεται με ποσοστό μόλις κάτω από το 7%, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει πέσει απότομα τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες κρύβουν παθητικό.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει εντείνει τα σχέδια για απελευθέρωση των επιτοκίων και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να δώσει την ευχέρεια σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες να τεθούν επικεφαλής πιλοτικών προγραμμάτων, επιτρέποντάς τους να ανταγωνίζονται τις κρατικές εμπορικές τράπεζες.

Παρά τις κινήσεις προς τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να ορίζει την καθημερινή ισοτιμία, κάτι που της επιτρέπει να αποφεύγει μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του γουάν.

Διαβάστε ακόμη:
Κίνα: «Όχι στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη, ναι στο περιβάλλον»
«Έρωτας» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
Δύο Έλληνες συστήνουν το σουβλάκι στους Κινέζους