Κίνητρο για την επένδυση της Tesla οι Έλληνες Μηχανικοί και Τεχνικοί

Κίνητρο για την επένδυση της Tesla οι Έλληνες Μηχανικοί και Τεχνικοί

Τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla είναι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

H Tesla προχώρησε στην ίδρυση της εταιρίας Tesla Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), ιδρύθηκε η Tesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με τίτλο Tesla Greece, έχοντας πάρει ΑΦΜ με ημερομηνία σύστασης 22/02/2018.

Διαχειριστής είναι ο Στεφάν Βέρκμαν, οικονομικός διευθυντής της Tesla Motors στην ευρωπαϊκή δραστηριότητα της (Tesla Motors Netherlands B.V.) με έδρα την Ολλανδία. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο κύκλος εργασιών της Tesla στην Ελλάδα. Όμως οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την εταιρία να δημιουργεί το τέταρτο HUB της (στην Ευρώπη, μετά από αυτά που βρίσκονται σε Ολλανδία (δύο) και Γερμανία (ένα). Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η στελέχωση της στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας (R&D).

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Tesla, υπάρχει αναφορά σε μελλοντική εγκατάσταση 5 σταθμών ταχείας φόρτισης στην Ελλάδα σε πέντε διαφορετικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία και Σπάρτη).

Η προσέλκυση του τεχνολογικού γίγαντα έγινε εφικτή χάριν στην άψογη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης, που ήραν τα εμπόδια με στόχο να καταστεί η χώρα μας ελκυστική για επενδύσεις στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιτυχία πιστώνεται στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του εγχειρήματος να εγκατασταθεί το τμήμα R&D της Tesla στην Ελλάδα. Ερωτηθείς από το «Έθνος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε την ίδρυση της Tesla Greece, δηλώντας για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας.

«Μετά από πολύμηνες συζητήσεις η πολιτική του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για την προσέλκυση Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, των λεγόμενων R&D, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα υλοποιείται με την ίδρυση της Tesla Greece», αναφέρει ο κ. Φωτάκης, την οποία χαρακτηρίζει ως «την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που βασίζονται στην Έρευνα, την Καινοτομία και τη Γνώση».

«Όπως η ίδια η εταιρεία έχει επισημάνει», συνεχίζει, «ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τους Έλληνες Μηχανικούς και Τεχνικούς που προέρχονται από τα Ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουν και που ατυχώς κάποιοι επιμένουν να αγνοούν στην προσπάθειά τους να τα απαξιώσουν».

Δημοσιογράφος του electrek.co συνομίλησε με εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρίας ο οποίος ανάφερε τα έξης: «Η Tesla χτίζει ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος της Tesla πρόσθεσε στο electrec.co : «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ταλέντα στην επιστήμη της ηλεκτροκινητικής και τεχνολογικά πανεπιστήμια, προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες για την τεχνολογία των ηλεκτρικών κινητήρων».

Ο κύριος σχεδιαστής αυτοκινήτων Κωνσταντίνος Λάσκαρης.
Ο κύριος σχεδιαστής αυτοκινήτων Κωνσταντίνος Λάσκαρης.

Τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, ο κύριος σχεδιαστής αυτοκινήτων Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο μηχανικός σχεδιασμού αυτοκινήτων Κωνσταντίνος Μούρχας και ο μηχανικός σχεδιασμού προσωπικού Βασίλης Παπανικολάου, είναι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο αυτό το τοπικό ταλέντο ηλεκτρολογίας με γραφείο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Λάσκαρη στο Fortune ΕΔΩ