Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βραβεύεται για πρώτη φορά

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βραβεύεται για πρώτη φορά

Θεσμοθετείται και στην Ελλάδα η αναγνώριση της δράσης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετούνται τα βραβεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας/ Social Business Excellence Awards 2014, με σκοπό να επιβραβεύσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να αναδείξουν τα πρόσωπα που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

Τα βραβεία αποτελούν μία πρωτοβουλία του British Council και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/ Enterprise Europe Network- Hellas, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Πρόσβασις και τελούν υπό την Αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ανέφερε, ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη των πολιτών να αναπτύξουν νέες καινοτόμες ιδέες προς όφελος της κοινωνίας.

Όπως τόνισε, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που θα αποφασίσουν να δράσουν στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση που βιώνει η χώρα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τους πολίτες σοφότερους και πολύ σύντομα από μια κοινωνία δανεικών να γίνει μια κοινωνία καινοτόμα και εξωστρεφής, αναδεικνύοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα ως βασικό πυλώνα για την αύξηση της απασχόλησης.

Οι κατηγορίες των επτά «Social Business Excellence Awards 2014» είναι οι ακόλουθες: Social Enterprise of the year 2014, Community Impact Award 2014, Health & Social Care Social Enterprise 2014, Green Social Enterprise 2014, Education & Culture Social Enterprise 2014, Innovation & Technology Social Enterprise 2014 και Social Enterprise Start-up 2014.

Τα χρηματικά έπαθλα των βραβείων αθλοθετούνται από επιχειρήσεις και φορείς. Οι νικητές θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης και υποστήριξης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας από τους συνδιοργανωτές που διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο (British Council, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) και δικτύωση με περισσότερες από 54 χώρες διεθνώς (Enterprise Europe Network-Hellas).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων απαρτίζεται από διακεκριμένα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ιδιωτικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Στα Βραβεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και από διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Περιβάλλον, οι υπηρεσίες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παιδιών, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός κλπ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο www.social-business-awards.gr από τις 9 Ιουνίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρώντας Αλλιώς» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη:

Μίχαλος: Περισσότερο βάρος στην κοινωνική επιχειρηματικότητα

Ανάγκη να εισαχθεί πιο εντατικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα

Το μέλλον της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι εδώ