«Κληρώνει» για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο

«Κληρώνει» για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξετάσει το ελληνικό ζήτημα.

Σε σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα εξεταστεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Οι διεργασίες ήδη για το ζήτημα αυτό, έστω και άτυπα, είναι σε εξέλιξη, με κυβέρνηση και πιστωτές να βρίσκονται ενώπιον καθοριστικών αποφάσεων για τη μετά-τρόικα εποχή στην Ελλάδα.

Η σύνοδος που τοποθετείται στα μέσα Νοεμβρίου μπορεί να κρίνει την τελική λύση για το χρέος, το οποίο παραμένει μη βιώσιμο, παρά το PSI του 2012. Από τη μία το ΔΝΤ έχει εκφράσει και επίσημα, μέσω στελεχών του, την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο δημόσιος τομέας (OSI), λύση που ούτε να ακούνε δεν θέλουν Γερμανία και ΕΚΤ που προκρίνουν το σενάριο για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Όπως μετέδωσε χθες το MEGA η σύσκεψη του Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σημαντική» με πηγή κοντά στις σχετικές διαδικασίες, την οποία επικαλέστηκε, να εκτιμά πως «θα είναι μια συζήτηση για την επόμενη μέρα».

Θα έχει προηγηθεί, στις 10 Οκτωβρίου η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών με ανάμειξη στο ελληνικό ζήτημα, μεταξύ αυτών του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, της Κομισιόν, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Οι συζητήσεις δεν είναι τυχαίο πάντως πως θα διεξαχθούν λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος στήριξης από την Ε.Ε., αφού το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εκταμιεύει κεφάλαια προς την Ελλάδα έως το 2016.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη λήψη τρίτου δανείου, επενδύοντας πολλά στο «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η Ε.Ε. φέρεται να επιθυμεί τη σύνδεση των νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με ένα νέο πολυετές Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων.