Κομισιόν: Καμπάνα ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε έξι τράπεζες

Κομισιόν: Καμπάνα ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε έξι τράπεζες

Εμπλέκονται σε υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων αναφοράς.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 δισ.ευρώ σε έξι κορυφαίες τράπεζες που εμπλέκονται σε υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.  Οι τράπεζες, στις οποίες θα επιβληθεί το πρόστιμο, είναι η Citigroup, η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland, JPMorgan, η Barclays και η Societe Generale.

Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στη Deutsche Bank επιβλήθηκε πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στη Societe Generale επιβλήθηκε πρόστιμο 446 εκατ. ευρώ, στην RBS 391 εκατ. ευρώ και στην JPMorgan 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές Αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους», αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στην ανακοίνωση.

Οι εποπτικές Αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν, εάν περισσότερες από μία δεκάδα τραπεζών, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοήθηκαν για να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς για να συγκαλύψουν το πραγματικό κόστος δανεισμού τους. Τα πρόστιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν υπερβεί τα 3,7 δισ. δολάρια πριν από τη σημερινή απόφαση, αλλά το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τη διαπίστωση της ευθύνης (των τραπεζών), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές αγωγές.

Η κατηγορία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αφορά, εκτός από το Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο του Τόκιο και τα αντίστοιχα επιτόκια της Ευρωζώνης. Τα επιτόκια αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την τιμολόγηση ενός μεγάλου φάσματος στοιχείων ενεργητικού αξίας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια έως παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.