Κόντρα σε υψηλούς τόνους Στουρνάρα – Τσίπρα για τις τράπεζες

Κόντρα σε υψηλούς τόνους Στουρνάρα – Τσίπρα για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση αποκλείει την αλλαγή όρων ανάκτησης των μετοχών των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε σήμερα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή των ανάκτησης των μετοχών των τραπεζών, όπως αυτοί είχαν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» και ότι ουδείς σκέπτεται αλλαγή των όρων άσκησης των warrants.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του για τα «σκανδαλώδη τραπεζικά δάνεια» ζήτησε να ελεγχθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην έγκριση από τις συστημικές τράπεζες παράνομων δανείων και να μην περιοριστεί ο έλεγχος μόνο στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει αν έχουν βάση όσα γράφονται στον οικονομικό Τύπο ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή των όρων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και που αφορούν ειδικότερα στα δικαιώματα ανάκτησης των μετοχών, σε τιμές εξευτελιστικές κάτω από τις τρέχουσες και προειδοποίησε ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο υπουργός Οικονομικών αξιοποίησε την ευκαιρία της συζήτησης προκειμένου αρχικά να ενημερώσει τη Βουλή ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων. «Δεν θυμάμαι όσα χρόνια παρακολουθώ δημόσια πράγματα-και τα παρακολουθώ πολλά χρόνια τώρα- προϋπολογισμό να εκτελέστηκε με τέτοιο τρόπο. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βγει η χώρα μας από την κρίση» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Τσίπρας: «Το τρίο της διαπλοκής στην Ελλάδα»
Στην Ελλάδα «οι οδηγοί στο τιμόνι της διαπλοκής ήταν τρεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Συνήθως στο πιλοτήριο είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης. Εδώ ήταν τρεις που οδηγούσαν το σύστημα της διαπλοκής. Το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας, που δυστυχώς αυτές τις ημέρες βγαίνει και αποκαλύπτεται ως χιονοστιβάδα, αυτή η οσμή των σκανδάλων που δημιουργεί μια απαξία απέναντι στο πολιτικό σύστημα γενικώς. Για τις μίζες στα εξοπλιστικά, τη Siemens αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Ο δεύτερος συνοδηγός ήταν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες που δίνανε δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Ο τρίτος συνοδηγός ήταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεχόντουσαν αυτές τις δανειοδοτήσεις ως επί το πλείστον όμιλοι που ήλεγχαν οι ελέγχουν ΜΜΕ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, δάνεια επισφαλή, μη εξυπηρετούμενα, παράνομα δάνεια, δεν είναι εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αφορά σε 400 εκατομμύρια επισφαλών δανείων, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

«Οι τραπεζίτες έμειναν όρθιοι, ενώ η χώρα κατέρρευσε»
«Η χώρα κατέρρευσε οι τραπεζίτες μένουν όμως όρθιοι», είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα προσεγγίζει τα 80 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως τις συστημικές τράπεζες, αυτές που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, περίπου 28% έως 33% του συνόλου των δανείων» ζητώντας ο έλεγχος να επεκταθεί και να μην εξαντληθεί μόνο στις κινήσεις που κάνει αυτόν τον καιρό η Δικαιοσύνη και αφορούν το ΤΤ.

Αλλά και για τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όμιλοι επιχειρηματικοί με ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζουν να δανειοδοτούνται τη στιγμή που σχεδόν ακόμη υγιής παραγωγική επιχείρηση δεν έχει αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό».

Στουρνάρας: «Διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου».
Ως προς τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαδικασία κάθαρσης, και η Κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά την υποστηρίζει με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει το έργο της», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν θα έχει κανείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ειδικά δε για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ και το ΤΧΣ έχουν ενεργήσει με τον πλέον δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία και απολύτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών. Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε το πιστωτικό σύστημα να μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταξη της χώρας μέσα από την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας πρωτίστως μέσα από την παροχή δανείων στην υγιή επιχειρηματικότητα.

«160 επιτόπιοι έλεγχοι σε όλες τις τράπεζες»
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από την ΤτΕ, από το 2009 έως σήμερα, έχουν γίνει 160 επιτόπιοι έλεγχοι σε όλες τις τράπεζες. Επίσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, έχουν γίνει 100 έλεγχοι και σε όποιες περιπτώσεις διεφάνησαν ενδείξεις παρατυπιών ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Σήμερα εξάλλου τα πιστωτικά ιδρύματα καταρτίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ενεργητικού τους με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επίσης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα προετοιμάσει ένα μόνιμο πλαίσιο υποστήριξης και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ενώ στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να εξασφαλίσουμε την αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΤΧΣ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων ανάκτησης μετοχών απλώς θα δοθούν στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον παρατηρώντας ότι εξυπηρετεί μικροκομματική σκοπιμότητα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει όλα όσα έγιναν για την ανασυγκρότηση του πιστωτικού συστήματος συνδέοντας τα με την υπόθεση του ΤΤ. «Η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας.