Κορκίδης: Δυσμενείς οι επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Κορκίδης: Δυσμενείς οι επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΕΣΕΕ προβλέπει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές.

Δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία προβλέπει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ότι θα έχουν οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Ο κ. Κορκίδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η χώρα μας ίσως να μη μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η ΕΕ, όμως μπορεί να πουλήσει σε ρωσικές επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά και φρούτα, τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης.

Αλλά, όπως συνεχίζει, «κάθε δράση, δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της ΕΕ και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού».

«Η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας για μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και αποφυγή ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας. Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες…» σημειώνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σχολίασε ότι το πρόβλημα, πλέον, μετατίθεται σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, εφόσον η Ρωσία είναι μία από τις κατεξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 500 εκ. ευρώ, και γουναρικών, αξίας 110 εκ. ευρώ ετησίως, σε μία περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από όλα τα οφέλη του εξαγωγικού εμπορίου.

Η έγκριση των κυρώσεων δόθηκε γραπτώς από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ με κείμενο που διευκρινίζει τι ακριβώς προβλέπουν όσες υιοθετήθηκαν, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γνωρίζουν τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και η ΕΕ επιθυμεί με τις κυρώσεις αυτές να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομικές αγορές, «αλλά οι κυρώσεις της ευρωπαϊκής πλευράς είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αντίστοιχες κυρώσεις και από την πλευρά της Ρωσίας» υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους. Επίσης, οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων και αγορών στρατιωτικού υλικού και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Παράλληλα, τίθενται περιορισμοί στις πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογιών και εξοπλισμού του ενεργειακού τομέα, οι οποίες πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Καλλιεργητές και εξαγωγείς «τρέμουν» πιθανό ρωσικό εμπάργκο

Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;

Έρχονται «αντίποινα» και στην Ελλάδα από τη Ρωσία;