Κοστάντσιο: Χρεοκοπία δεν σημαίνει έξοδος από το ευρώ

Κοστάντσιο: Χρεοκοπία δεν σημαίνει έξοδος από το ευρώ

Πεπεισμένη η ΕΚΤ πως δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στις μείζονες προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Βίτορ Κοστάντσιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ξακαθαρίζοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Και προσέθεσε: «Ούτε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας, ούτε η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Αν συμβεί μία χρεοκοπία, η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει. Έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

«Εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να θεσπισθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είδατε στην περίπτωση της Κύπρου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν σήμαναν την έξοδο από το ευρώ».

Παράλληλα, ο Βίτορ Κοστάντσιο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ελαστικότητα στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.