Το leasing αυτοκινήτων ανθίσταται στην κρίση

Το leasing αυτοκινήτων ανθίσταται στην κρίση

Ο Φίλιππος Ζαγοριανάκος μιλά για την επιτυχημένη πορεία της LeasePlan Hellas και για τα νέα δεδομένα στον κλάδο. 

Η μόδα της αξιοποίησης υπηρεσιών μίσθωσης & διαχείρισης εταιρικών στόλων αυτοκινήτων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην ελληνική αγορά. Μολονότι η κρίση έπληξε ανεπανόρθωτα τον κλάδο του αυτοκινήτου δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση των εταιριών που εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών leasing. Η LeasePlan Hellas αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μίσθωσης & διαχείρισης εταιρικών στόλων στη χώρα μας , η οποία από το 2010 καταγράφει σταθερή αύξηση στον κύκλο εργασιών της.

Είναι θυγατρική της ολλανδικής LeasePlan, η οποία αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας που απαρτίζεται από το Volkswagen Group (50%) και τη Fleet Investments B.V (50%) και έχει δημιουργηθεί με στόχο την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών διαχείρισης οχημάτων. Σήμερα, μετά από 11 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, κατέχει μερίδιο αγοράς 14% στον κλάδο του leasing αυτοκινήτων και απασχολεί 75 εργαζομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas Φίλιππος Ζαγοριανάκος, μιλά στο fortunegreece.com για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του leasing, καθώς επίσης και για τα βήματα που οδήγησαν την εταιρεία σε αναπτυξιακή πορεία εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Κύριε Ζαγοριανάκο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενστερνίζονται την άποψη ότι η χρονομίσθωση ενός αυτοκινήτου συμφέρει περισσότερο από την αγορά του. Τι αντίκτυπο είχε η οικονομική κρίση στο κομμάτι του leasing;
Είναι γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση για την χώρα μας, σύσσωμος ο αυτοκινητιστικός κλάδος έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η εξέλιξη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο του leasing, στον οποίο οι απώλειες ήταν σημαντικές μεν, αλλά αρκετά μικρότερες σε σχέση με τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Το 2013 συμπληρώσατε δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την εταιρία βιώσιμη όταν ξέσπασε η κρίση και να τολμήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως μία εταιρία γίνεται ακόμα πιο ισχυρή όταν παραμένει «υγιής», διαθέτει εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και βέλτιστης ποιότητας. Σημαντικός αρωγός σε αυτό ήταν η μητρική εταιρεία που μας στήριξε δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και οι πελάτες μας, με τους οποίους η επικοινωνία και η συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας.

Τι μερίδιο αγοράς κατέχετε και πόσους εργαζόμενους απασχολείτε;
Σήμερα, η LeasePlan Hellas κατέχει μερίδιο αγοράς 14% στον κλάδο του leasing αυτοκινήτων, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2012 και διαθέτει 75 εργαζομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας δημιουργήσει νέες θέσεις σε σχέση με το 2012. Τη χρονιά που μας πέρασε καταγράψατε αύξηση της τάξης του 25% στην αγορά της Β. Ελλάδος, στην οποία ενισχύσατε την παρουσία σας με τη δημιουργία νέων γραφείων.

Για την τρέχουσα χρονιά ποιο είναι το Business Plan που έχετε καταστρώσει και ποιοι οι οικονομικοί στόχοι;
Είναι στρατηγική επιλογή μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός μας είναι να καλύπτουμε με άρτιο και εξατομικευμένο τρόπο τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας στην συγκεκριμένη αγορά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Για το 2014, το business plan μας βασίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας, στην αύξηση του στόλου και του χαρτοφυλακίου των συνεργατών μας, αλλά και στην εξυπηρέτηση νέων τμημάτων της αγοράς leasing αυτοκινήτων. Πρόσφατα δημιουργήσαμε το τμήμα SME (Small – Medium Enterprises) με στόχο την εξυπηρέτηση και την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους, ενώ εγκαινιάσαμε την online υπηρεσία LeasePlan direct, μέσω της οποίας, ιδιώτες, επαγγελματίες και εταιρίες ενημερώνονται για τις πρόσφορες του μήνα και μπορούν να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα πρόταση, που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.  Παράλληλα, φέτος θα δώσουμε έμφαση και στο SafePlan, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση Ασφαλούς Οδήγησης των οδηγών εταιρικών στόλων, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έχει ήδη υιοθετηθεί από άλλες πέντε χώρες του ομίλου LeasePlan (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Τουρκία και Γερμανία). To συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με στόχο την προφορά προστιθέμενης αξίας στους πελάτες μας και στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, στη μεγαλύτερη ασφάλεια και στην ευαισθητοποίηση των οδηγών αναφορικά με την οδηγική συμπεριφορά.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η υπηρεσία χρονομίσθωσης οχημάτων θεωρείτε ότι είναι εξίσου διαδεδομένη στη χώρα μας; Το φορολογικό καθεστώς τι ρόλο παίζει σε αυτό;
H ελληνική αγορά μίσθωσης αυτοκινήτων εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς, με αποτέλεσμα η υπηρεσία μίσθωσης & διαχείρισης εταιρικών στόλων αυτοκινήτων να κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος και περισσοτέρους πιστούς «φίλους». Η αλήθεια είναι πως σαν υπηρεσία, η μίσθωση αυτοκινήτων στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο διαδομένη όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εδώ χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρίες για τους στόλους τους και λιγότερο από ελεύθερους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή, τόσο λόγω της φορολογικής μεταχείρισης όσο και λόγω των υπηρεσιών που προσφέρονται. Κάθε συμβόλαιο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που συνοδεύουν ένα αυτοκίνητο: ασφαλιστική κάλυψη, πλήρη συντήρηση και επισκευή, τέλη κυκλοφορίας, αυτοκίνητο αντικατάστασης κ.ά. Το φορολογικό καθεστώς στην χώρα μας είναι ευνοϊκό για τις υπηρεσίες μίσθωσης αυτοκινήτων τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τις εταιρίες που διαθέτουν εταιρικούς στόλους, γεγονός που σίγουρα συντελεί στην περαιτέρω άνθιση του κλάδου μας.

Ποιοι είναι οι βασικοί σας πελάτες και ποιες οι υπηρεσίες που τους προσφέρετε;
Πελάτες μας είναι κυρίως μεγάλες, μεσαίες και μικρότερες εταιρίες που ο εταιρικός στόλος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργία τους, επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες. Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες μίσθωσης & διαχείρισης εταιρικών στόλων, στόχος της LeasePlan Hellas είναι να είμαστε ο μακροχρόνιος συνεργάτης που επιλέγουν οι πελάτες. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν: συντήρηση & αλλαγή ελαστικών, ασφαλιστική κάλυψη & διαχείριση ατυχήματος, οδική βοήθεια, παροχή αυτοκινήτου αντικατάστασης.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά γίνονται από μέρους σας διευκολύνσεις; Υπάρχει ευελιξία ως προς τη διαχείριση συμβολαίων;
Βεβαίως. Η LeasePlan διαθέτει μία σειρά από εξειδικευμένα εργαλεία που απαντούν σε όλες τις ανάγκες που σχετίζονται με τη μίσθωση ενός στόλου αυτοκινήτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε για τον πελάτη μας την εταιρική πολιτική αυτοκινήτων, ή να, πραγματοποιήσουμε ασκήσεις μείωσης κόστους, έτσι ώστε το συμβόλαιο να ανταποκρίνεται στην πραγματική χρήση του αυτοκινήτου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα και ποιες οι προσδοκίες της Ολλανδικής μητρικής από την ελληνική διοίκηση;
Η εξειδίκευση μας στο συγκεκριμένο αντικείμενο: η τεχνογνωσία και τα εργαλεία διαχείρισης στόλου και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, είναι οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχημένη μας λειτουργία της LeasePlan Hellas και αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Οι προσδοκίες του ομίλου από εμάς είναι υψηλές, δεδομένου ότι έχουμε κατορθώσει ως εταιρία να ακολουθούμε μία πορεία ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών μας από το 2010 μέχρι το 2013, ενώ στόχος μας για το 2014 είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία και να αυξήσουμε, τόσο το στόλο μας, όσο και το χαρτοφυλάκιο των συνεργατών μας.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο τα επόμενα χρόνια;
Η εκάστοτε κρίση αποτελεί μία ευκαιρία αναδιοργάνωσης, ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης, οπότε είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κλάδος του leasing στην ελληνική αγορά θα ανακάμψει και θα εξελιχθεί ραγδαία, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου, αλλά και των ιδιωτών οδηγών. Αναμένοντας λοιπόν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, που θα φέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο, στη LeasePlan Hellas δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες βέλτιστης ποιότητας και προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας και να ενισχύσουμε περαιτέρω την επιχειρηματική παρουσία της εταιρίας στη χώρα, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία.