Λέγκα και Πέντε Αστέρια στο «τιμόνι» της Ιταλίας- Η σύνθεση της κυβέρνησης Κόντε

Λέγκα και Πέντε Αστέρια στο «τιμόνι» της Ιταλίας- Η σύνθεση της κυβέρνησης Κόντε

Μετά από μια τρίμηνη διαπραγμάτευση το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα κατέληξαν σε συμβιβασμό και στην παραμονή τους στην ευρωζώνη.

Η πρώτη κυβέρνηση συμμαχίας ενός συγκριτικά νεαρού αντισυστημικού κινήματος κι ενός κόμματος της άκρας δεξιάς αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα στη Ρώμη, υπό την ηγεσία του Τζουζέπε Κόντε, νομικού, εντελώς νέου στην πολιτική, ο οποίος υπόσχεται να εφαρμόσει μια πολιτική που θα εναντιώνεται στη λιτότητα και να δώσει την έμφαση στην ασφάλεια την πολιτών.

Έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και ανατροπών χωρίς προηγούμενο, ακόμη και σε μια χώρα οδυνηρά εξοικειωμένη με τις πολιτικές κρίσεις, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα (άκρα δεξιά) κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος απαιτούσε να λάβει εγγυήσεις για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος προχώρησε σε μια θεαματική κίνηση, προβάλλοντας βέτο στον πρώτο κατάλογο των υπουργών που του υποβλήθηκε, το βράδυ της Κυριακής. Αλλά την Πέμπτη το βράδυ, προσυπέγραψε με εμφανή ανακούφιση την τροποποιημένη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου αναμένεται να ορκιστούν στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση θα ζητήσει, και αναμένεται να λάβει, την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

Η σύνθεση της κυβέρνησης Κόντε

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Ο Κόντε, καθηγητής του δικαίου και δικηγόρος, 53 ετών, εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό ωσότου επελέγη πριν από δεκαπέντε ημέρες από το M5S και τη Λέγκα, θα βρίσκεται καθισμένος στο πλευρό του Ματαρέλα για την στρατιωτική παρέλαση κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Ιταλίας. Και θα είναι επίσης ο καθηγητής που την Πέμπτη το πρωί ακόμα παρέδιδε στους φοιτητές σε αίθουσα του πανεπιστημίου της Φλορεντίας εκείνος που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.

Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων. Ο Σαβόνα, είναι οικονομολόγος 81 ετών που χαρακτηρίζει την οικονομική και νομισματική ένωση «γερμανική φυλακή».

Θα τον πλαισιώσει ο ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014), και αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Τζοβάνι Τρία, ο κριτικός Ευρωπαίος που πιστεύει στο ενιαίο φορολογικό σύστημα

Είναι φιλοευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Αυτοί που τον ξέρουν καλά, έτσι περιγράφουν τον Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο. Ο Τζοβάνι Τρία αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει, επίσης, ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σε τι στοχεύει η νέα κυβέρνηση- Η αντίδραση των αγορών

Εντέλει η υπουργική ομάδα των 18 μελών, στην οποία συγκαταλέγονται μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας, παρότι η Λέγκα δεν έλαβε παρά μόλις το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% και πλέον του M5S.

Η αντίδραση των αγορών, που έμοιαζαν να έχουν καταληφθεί από πυρετό τις τελευταίες εβδομάδες, με χαρακτηριστικότερη την απογείωση του λεγόμενου σπρεντ, της διαφοράς των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου από εκείνες των γερμανικών, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που περιμένουν να δουν οι περισσότεροι σήμερα.

Οι επενδυτές θεωρούν το πρόγραμμα των δύο κομμάτων επικίνδυνο για τα ιταλικά δημοσιονομικά, αλλά πολλοί φοβούνταν ακόμη πιο πολύ μια νέα προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Το λεγόμενο «κυβερνητικό συμβόλαιο», το οποίο διαπραγματεύονταν τα δύο κόμματα επί δέκα ημέρες και αποκαλύφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, στρέφει την πλάτη στις πολιτικές λιτότητας και στα diktat (τις «διαταγές») των Βρυξελλών και ευαγγελίζεται ότι με την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα καταστεί εφικτή η μείωση του κολοσσιαίου ιταλικού δημόσιου χρέους.

Υπόσχεται μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των δρακόντειων φόρων–κεντρική εξαγγελία της Λέγκας–και τη δημιουργία ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» 780 ευρώ μηνιαίως, μια υπόσχεση του M5S.

Σύνθεση δύο διακριτών πολιτικών φιλοσοφιών, εμπεριέχει μέρος της ρητορικής του M5S για το περιβάλλον, τις τεχνολογίες, την ηθική στη δημόσια ζωή, αλλά και τη θεματική της ασφάλειας των πολιτών, την αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική ρητορεία της Λέγκας, ο κυριότερος σύμμαχος της οποίας στην Ευρώπη είναι το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

«Χωρίς να υπόσχομαι θαύματα, μπορώ να πω ότι θα ήθελα έπειτα από τους πρώτους μήνες (της θητείας) αυτής της κυβέρνησης της αλλαγής να έχουμε μια χώρα με λίγο λιγότερους φόρους και λίγη περισσότερη ασφάλεια, λίγη περισσότερη απασχόληση και λίγο λιγότερους λαθρομετανάστες», πέταξε ο Σαλβίνι το βράδυ της Πέμπτης, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, επανερχόμενος στις κεντρικές θεματικές της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί μια «ελαφρώς διαφορετική πολιτισμικά προσέγγιση», για παράδειγμα ότι θα υπάρξει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων που διατίθενται για την υποδοχή αιτούντων άσυλο.

 

Διαβάστε ακόμη: Ράλι για τις ιταλικές μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια