Λουξεμβούργο: Νίκη του Γιούνκερ στις εκλογές της Κυριακής

Λουξεμβούργο: Νίκη του Γιούνκερ στις εκλογές της Κυριακής

Διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στο Δουκάτο της κεντρικής Ευρώπης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δρομολόγησε τις διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CSV) του οποίου ηγείται κέρδισε την αναμέτρηση.

Ο Γιούνκερ, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ, έπειτα από 18 συναπτά χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, αναγκάσθηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές -κανονικά εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014- έπειτα από το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού που είχε συμπήξει με τους Σοσιαλδημοκράτες νωρίτερα φέτος ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων με επίκεντρο τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: «Σοκ» για κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA 

Στη σημερινή του συνάντηση με τον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί, για να του καταθέσει την παραίτηση της απερχόμενης κυβέρνησής του, ο αρχηγός του κράτους ζήτησε από τον Γιούνκερ να παραμείνει στα καθήκοντά του έως ότου σχηματισθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, κατά τη συνήθη πρακτική στο Δουκάτο έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση.

Ο Ανρί αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης αύριο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν στις χθεσινές εκλογές ποσοστό 33,68%, που τους δίνει μεν την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή, αλλά αποτελεί μία σημαντική εκλογική υποχώρηση εν σχέσει προς το 38% που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Διαβάστε ακόμη: Κίνδυνος για στάση πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβρη

Τώρα, το διακύβευμα είναι εάν το CSV πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι αποκόμισαν τα σημαντικότερα εκλογικά κέρδη χθες, φθάνοντας στο 18,25% από το 15% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές.

Με βάση τα ποσοστά, μία τέτοια συμμαχία θα ήλεγχε τις 36 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ μία τρικομματική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα εξασφάλιζε μία πλειοψηφία 32 εδρών στο Σώμα.

Η ιδέα για μία τέτοια συμμαχία προωθείται ένθερμα από τους Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι έπεσαν στο 20,28% από το 21,5% του 2009). Οι Πράσινοι στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν το 10,13%.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κλοντ Μάις άφησε χθες ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως «δεν εξαρτώνται τα πάντα από το τι μου αρέσει εμένα. Εξαρτώνται από το εάν είμαστε εμείς ικανοί να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, τις πολιτικές αξίες στα επόμενα χρόνια».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο