Με αγορές της κεντρικής Ευρώπης «φλερτάρει» η CloudBiz

Με αγορές της κεντρικής Ευρώπης «φλερτάρει» η CloudBiz

Ο Ευάγγελος Καραλής μιλά για τις στρατηγικές συνεργασίες, τις νέες αγορές και τα άμεσα σχέδια της CloudBiz.

Σε νέες αγορές επεκτείνεται η ελληνική Cloudbiz, πάροχος προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών και συστημάτων CRM στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατη αυτή του Κοσσόβου στην οποία εισήχθη από κοινού με τη θυγατρική της Inform προχωρώντας σε σύναψη συνεργασίας με την Viva Fresh, αλυσίδα λιανικών καταστημάτων της χώρας.

Από το 2004 όταν και ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς ενώ έχει εδραιώσει την παρουσία της σε οχτώ χώρες του εξωτερικού. Την ανοδική της πορεία μαρτυρούν τα brands γνωστών πολυεθνικών που κοσμούν το πελατολόγιό της για λογαριασμό των οποίων «τρέχει» τα προγράμματα Loyalty και CRM στον κλάδο του λιανεμπορίου.

IKEA, Intersport, Marks & Spencer, DPAM, Factory Outlet, Estee Lauder, Clinique, MAC, L’ Oreal, Johnson&Johnson, Galerie De Beaute, Accessorize, The Mall Athens, Golden Hall κ.ά είναι άλλωστε μερικοί από τους βασικούς της πελάτες.

Πρωταρχικός στόχος της λειτουργίας της ήταν η παροχή software λύσεων και CRM υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των εταιρειών για την ποιοτική διαχείριση των πελατών τους, καθώς όμως η τεχνολογία και οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των brands εξελίσσονται διαρκώς, το 2009 η διοίκηση της CloudBiz αποφάσισε να διευρύνει τις υπηρεσίες της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα των Loyalty προγραμμάτων και CRM συστημάτων, που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και διασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη της εκάστοτε
εταιρείας.

« Η αποστολή και το όραμα μας είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες που δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίας επιβράβευσης και ανταπόδοσης των εταιρειών με τους πελάτες τους. Για τη δημιουργία αυτής της «πιστής» σχέσης, αξιοποιούμε και αναλύουμε την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ενέργειες που πραγματικά προσδίδουν αξία στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας δυναμικά στην ανοδική πορεία των πωλήσεων των πελατών μας» αναφέρει στο fortunegreece.com o Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudbiz κ. Ευάγγελος Καραλής.

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν εάν όντως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών και αν είναι κάτι που συνάδει με την φιλοσοφία των Ελλήνων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον κ. Καραλή η ελληνική αγορά έχει ωριμάσει αρκετά με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν τη σημασία και την αξία των αποτελεσματικών προγραμμάτων επιβράβευσης, επενδύοντας σε αυτά. «Από την έναρξη της κρίσης και έπειτα, οι εταιρείες ξεκίνησαν να αναζητούν και να στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα νέα δεδομένα που απαιτούν ευέλικτους και αποτελεσματικούς τρόπους προσέγγισης και ενημέρωσης των καταναλωτών, τα loyalty προγράμματα που υλοποιούνται πάνω σε μία συνολική στρατηγική και με τον κατάλληλο εμπορικό σχεδιασμό, αποτελούν ουσιαστικό και αποτελεσματικό εργαλείο marketing για τη διατήρηση και τη συνεχή ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας πελατειακής βάσης». Προσθέτει δε πως η ανάγκη για ανταποδοτικά οφέλη προς τους καταναλωτές που εμπιστεύονται και στηρίζουν διαρκώς ένα brand, είναι πιο άμεση από ποτέ και πως ο κλάδος θα αναπτυχθεί περαιτέρω, προσφέροντας στις εταιρείες περισσότερους, πρωτότυπους και πιο δημιουργικούς τρόπους να επιβραβεύσουν τους καταναλωτές που τους εμπιστεύονται.

Η είσοδος της CloudBiz στην αγορά του Κοσσόβου ήταν ένα στοίχημα για την εταιρεία, το οποίο της εξασφάλισε μια πολύ σημαντική συνεργασία εκεί με την Viva Fresh, τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών καταστημάτων της χώρας. Πέραν της ελληνικής αγοράς, υπάρχει δραστηριότητα στην Αγγλία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Ρουμανία, ενώ, όπως μας λέει ο κ. Καραλής, στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων και στην κεντρική Ευρώπη. «Η εταιρεία ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια ως Start Up από εμένα που κατέχω το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και την κα. Χαρμπή Φανή, Γενική Διευθύντρια σήμερα, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 50%. Η μετοχική σύνθεση παραμένει η ίδια μέχρι και σήμερα».

Στρατηγικής σημασίας θεωρείται και η συνεργασία της CloudBiz με την INFORM, δεδομένου ότι πρόκειται για μία συνεργασία που δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά αφορά σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ήδη η INFORM, όπως η Αυστρία, η Ρουμάνια, η Τουρκία κ.ά. «Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Cloudbiz, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της INFORM στην παροχή Υπηρεσιών και αποτελεσματικών Loyalty προϊόντων, μέσω της προσφοράς εξειδικευμένων και καθετοποιημένων «End 2 End» λύσεων στον πελάτη».

Όσο για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας ο κ. Καραλής απαντά πως το «κλειδί» βρίσκεται στην ικανότητα να καταφέρει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας του, χωρίς να θυσιάσει τελικά την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος ή της υπηρεσίας και χωρίς να διακινδυνεύσει τη σχέση της εταιρείας με τους καταναλωτές της. «Θεωρώ ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς λόγω των νέων συνθηκών, στις οποίες όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε, οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε περικοπές του προϋπολογισμού για marketing ενέργειες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι ικανοποιημένοι καταναλωτές ήταν και είναι το βασικό εκείνο κοινό που μπορεί να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη της εκάστοτε εταιρείας και του εκάστοτε brand».

Η συμβουλή του σε κάποιον νέο επιχειρηματία που αποφασίζει μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον να κάνει τα πρώτα του βήματα στον κλάδο της παροχής προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών και συστημάτων CRM είναι να παρακολουθεί στενά την αγορά στην οποία επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και να ενημερώνεται για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, προκειμένου να μπορεί να αναγνωρίσει ευκαιρίες ανάπτυξης για τον ίδιο και τους πελάτες του. «Σημασία δεν έχει απλά η υλοποίηση ενός πλάνου, αλλά η άρτια γνώση της αγοράς, η αναγνώριση των προκλήσεων και των ευκαιριών, η σωστή προσέγγιση των αναγκών μέσα από στοχευμένη στρατηγική και η δημιουργία μιας αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην εταιρεία και στα κοινά που απευθύνεται».

Το 2014 ο κύκλος εργασιών της CloudBiz ανήλθε σε 1,25 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2013 με τους πελάτες της την τρέχουσα χρονική περίοδο να διαθέτουν κοντά στα 2.000.000 εγγεγραμμένα μέλη, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με το 2013. «Το 2014 συνολικά πραγματοποιήσαμε 2.652 προωθητικές ενέργειες, αποτελούμενες από 2.264 SMS καμπάνιες σε 17.063.730 παραλήπτες και 388 e-mail καμπάνιες σε 12.486.040 παραλήπτες. Το 2015 συνεχίζουμε να τρέχουμε με ανάπτυξη εργασιών, 25% στο πρώτο τετράμηνο, και στοχεύουμε να διευρύνουμε δυναμικά το χαρτοφυλάκιο των πελατών μας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περισσότερες από 35 εταιρείες, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια μας συμμετέχοντας σε διεθνής εκθέσεις και να επεκτείνουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στη διεθνή αγορά, μέσω στρατηγικών συνεργασιών παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών».