ΜΕΓΑ Α.Ε.: Η ελληνική εταιρεία που νίκησε τον ανταγωνισμό

ΜΕΓΑ Α.Ε.: Η ελληνική εταιρεία που νίκησε τον ανταγωνισμό
Βρίσκεται πίσω από τα διασημότερα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και πλέον εξαπλώνει τις εξαγωγές της σε τέσσερις ηπείρους.

Οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας που άρχισαν από μερικούς ιδιοφυείς νέους σε ένα γκαράζ –βλέπε Apple– και κατέληξαν σε σύγχρονους κολοσσούς δικαιολογημένα γοητεύουν cash payday loans near me. Υπάρχουν, ωστόσο, εξίσου λαμπερές ιστορίες αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών που έσπασαν τα στερεότυπα, ξεπέρασαν εμπόδια και διακρίθηκαν στην επιχειρηματική σκηνή εντός κι εκτός συνόρων. Μια τέτοια είναι η ιστορία του Κωνσταντίνου Βιτουλαδίτη, που έστησε από το μηδέν μια ελληνική βιομηχανία, η οποία παραμένει αμιγώς οικογενειακή, ελληνική αλλά και έντονα εξωστρεφής. Σήµερα, σε µια χώρα όπου εξακολουθεί να εισάγεται, σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, µεγάλο ποσοστό προϊόντων προσωπικής υγιεινής, η ΜΕΓΑ Α.Ε. αποτελεί σπουδαίο εξαγωγικό αντίβαρο. Για παράδειγμα, οι βρεφικές πάνες Babylino της εταιρείας συγκαταλέγονται στα 100 πιο εξαγώγιµα ελληνικά προϊόντα.

ΜΕΓΑ, η οποία ξεκίνησε το 1981 ως μια μικρή μονάδα παραγωγής ωτοκαθαριστών (Τipers), κυριαρχεί σήμερα στην αγορά, παράγοντας μεγάλη γκάμα προϊόντων βρεφικής-παιδικής φροντίδας, γυναικείας υγιεινής και γενικά περιποίησης ενηλίκων.

Η ΜΕΓΑ διατηρεί και την έδρα αλλά και την παραγωγική της μονάδα στη χώρα. Με ρυθμό ανάπτυξης 138% (2010-2017), ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 63.000 τ.μ., 585 εργαζομένους σήμερα και ηγετική θέση στην αγορά –κόντρα σε πολύ μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες– αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη. Πού οφείλεται όμως η επιτυχία; Σύμφωνα με την εταιρεία, το σημείο-κλειδί είναι η καινοτομία και η άριστη ποιότητα. Πίσω από κάθε προϊόν βρίσκονται χρόνια ερευνών, προσεκτικός σχεδιασμός του προϊόντος και, πάνω απ’ όλα, επιμονή στην άριστη ποιότητα. Η ανώτερη ποιότητα των πρώτων υλών είναι επίσης ένας παράγοντας καθοριστικός για την εξαιρετική επίδοση των προϊόντων της ΜΕΓΑ. Η εταιρεία ακολουθεί εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ είναι πιστοποιημένη για την ποιότητα των προϊόντων της και τη φιλικότητα προς το δέρμα από διεθνώς αναγνωρισμένα δερματολογικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Έτσι, η ΜΕΓΑ βγαίνει αλώβητη από την πολυετή οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις πωλήσεις της, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, επεκτεινόμενη όλο και πιο πολύ στις διεθνείς αγορές. Συγχρόνως διατηρεί την έδρα και την παραγωγική της μονάδα στη χώρα.

ergostasioKYKLOI

Επενδύσεις και εξωστρέφεια παρά τις αντιξοότητες

Η ΜΕΓΑ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά – κόντρα σε διακεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες. Αποτελεί δε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη. Κατά την τελευταία οκταετία συνέχισε το πλάνο της με επενδύσεις άνω των 68 εκατ. ευρώ σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου, εισάγοντας καινοτομίες σε γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας. H ελληνική βιομηχανία ολοκληρώνει το 2018 νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει κτιριακές επεκτάσεις και προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού και φυσικά έπεπται συνέχεια. Η στρατηγική της βασίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι της για την επόμενη τριετία επικεντρώνονται στην ισχυροποίηση της δραστηριότητάς της τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.\

Παρά τις αντιξοότητες και την έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχούσαν στα χρόνια της κρίσης, η εταιρεία κατάφερε το διάστημα 2010-2017 να εξαπλασιάσει τις εξαγωγές της και να διευρύνει εντυπωσιακά την παρουσία της σε τέσσερις ηπείρους. Επιπλέον, παράγει εδώ και χρόνια σειρά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) για τις μεγάλες αλυσίδες super markets στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το μυστικό της επιτυχίας της συνίσταται στην καινοτομία και την άριστη ποιότητα. Όπως οι διοικούντες αναφέρουν στο Fortune, πίσω από κάθε προϊόν βρίσκονται χρόνια ερευνών, προσεκτικός σχεδιασμός και επιμονή στην άριστη ποιότητα. Η ανωτερότητα των πρώτων υλών είναι επίσης ένας παράγοντας καθοριστικός για την εξαιρετική επίδοση της ΜΕΓΑ, που ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ είναι πιστοποιημένη για τα αγαθά που παράγει και τη φιλικότητα προς την ανθρώπινη επιδερμίδα από διεθνώς αναγνωρισμένα δερματολογικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Eπιστροφή στην κοινωνία μέρους της οικονομικής ανάπτυξης

Στην «καρδιά» της στρατηγικής της ΜΕΓΑ βρίσκονται η βιώσιµη ανάπτυξη και η δέσμευσή της να παράγει µε όσο το δυνατόν µικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο έλαβε το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις 2015 και διακρίθηκε για το πέραν του καθήκοντος άριστο έργο στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Πολιτικής στον τοµέα Επιχειρήσεων, και συγκεκριµένα για το πρόγραµµα «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων». Επιπροσθέτως, είναι πιστοποιηµένη µε το διεθνώς αναγνωρισµένο περιβαλλοντολογικό σύστηµα ISO 14001. Πρωταρχικό μέλημά της είναι να επιστρέψει μέρος της επιτυχίας που καταγράφει εδώ και 37 χρόνια. Έτσι, συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία, επενδύοντας σε δράσεις και προγράμματα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και ιδρύματα.

Μέσα στο 2017, σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η εταιρεία υλοποίησε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τη νόσο Alzheimer, μια δράση για την υγεία των ηλικιωμένων. Μέχρι σήμερα πάνω από 2.500 ηλικιωμένοι έχουν πραγματοποιήσει τεστ μνήμης, ενώ η εκστρατεία έχει ήδη ταξιδέψει σε πάνω από 30 περιοχές της Ελλάδας. Έχοντας επίσης ως προτεραιότητα τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό σε παιδιατρικά νοσοκομεία, σε συνεργασία με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος». Επιπλέον, στηρίζει την ένωση «Μαζί για το Παιδί», καλύπτοντας τις ανάγκες σε βρεφικές πάνες Babylino για όλα τα μέλη της και το 2018.

Τέλος, η εταιρεία ΜΕΓΑ έχει λάβει σειρά διακρίσεων τόσο για την επιχειρηματική δράση και επιτυχία της όσο και για συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της, ενώ φέτος αναδεικνύεται ανάμεσα στις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες, λαμβάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς και των επαγγελματιών της χώρας, στην έρευνα-θεσμό του Fortune και της KPMG.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Если не нужен кредит в миллион рублей, а нужены просто 10-15 тысяч до зарплаты, то займ всегда будет выходом.