Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι στο Fortune

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι στο Fortune

Τρεις νέες λίστες αποκλειστικά στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στα περίπτερα.

H ελληνική έκδοση του Fortune 500 συμπεριλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου και τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 2013, οι 500 παγκόσμιοι πρωταθλητές έσπασαν κάθε ρεκόρ απόδοσης. Έχοντας βγει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, συγκέντρωσαν συνολικά έσοδα 31,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το 2012, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 27% στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, το 2013 ήταν μια ακόμη χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με έλλειψη ρευστότητας, δυσκολία στην είσπραξη των οφειλών, υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία. Αν δει κανείς τη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις βάσει κύκλου εργασιών για το 2013, 62 από τις 100 εμφανίζουν υποχώρηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2012, ενώ μόνο 38 κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Θετικό στοιχείο, εν τούτοις, η υποχώρηση της δανειακής επιβάρυνσης. Η αντίστοιχη μέση πτώση των λειτουργικών κερδών ήταν ακόμα μεγαλύτερη (-10,4%), με 8 στους 10 ομίλους και επιχειρήσεις να κατατάσσονται στο κερδοφόρο τμήμα. Αναφορικά με τις 80 κερδοφόρες εταιρείες, οι 33 σημείωσαν βελτίωση των αποτελεσμάτων έναντι του 2012, ενώ οι 47 υπέστησαν επιδείνωση.

Φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Infobank Hellastat συγκεντρώνουμε σε πίνακες μια ειδική επεξεργασία των στοιχείων, με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Αξίζει να τους μελετήσετε.

Επίσης στο νέο τεύχος του Fortune, σας παρουσιάζουμε για δεύτερα χρονιά, τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες σε συνεργασία με την Infobank – Ηellastat. Η σημασία της λίστας αυτής έγκειται στην ανάδειξη της αμιγώς ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια «γκρίζα» για την ελληνική οικονομία χρόνια. Κοινό χαρακτηριστικό και των 20 εταιρειών αποτελεί η μετατροπή των απειλών της κρίσης σε ευκαιρίες, μέσω του τρίπτυχου Επενδύσεις – Καινοτομία – Εξαγωγές.

 

Οι λίστες και περισσότερα στοιχεία για τις εταιρείες, αποκλειστικά στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στα περίπτερα.