Το μεγάλο «αυτί» του… «Μεγάλου Αδελφού»

Το μεγάλο «αυτί» του… «Μεγάλου Αδελφού»

Πώς η NSA μπορεί να παρακολουθεί και το δικό σας κινητό.

Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων την ημέρα! Σε όγκο, αντιστοιχούν σε 27 terabytes! Κι όλα αυτά, μόνον από κινητά! Όχι μόνον Αμερικανών, αλλά -ανυποψίαστων και μη- πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο! Τελικά, στην NSA έχουν πολύ δουλειά…

Οι νέες αποκαλύψεις της Washington Post, με βάσει απόρρητα έγγραφα από το αρχείο του Έντουαρντ Σνόουντεν και συνεντεύξεις αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, πιστοποιούν λίγο-πολύ αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε: ότι τα κινητά μας είναι μικροί «σπιούνοι», μαρτυρώντας το πού είμαστε, τι κάνουμε, τι λέμε, ακόμη και για το τι σκεφτόμαστε, δια της… ατόπου απαγωγής!

Με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητές τους, τα smartphones μας δίνουν θεωρητικά τη δυνατότητα στην NSA -και όχι μόνον- να εντοπίζει τις κινήσεις μας και να χαρτογραφεί συνήθειες και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, με μεθόδους που μέχρι χθες θα λέγαμε ότι ανήκουν σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. «Συλλέγουμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων» μέσω κινητών για την τοποθεσία των κατόχων τους όπου δη στον κόσμο, υποκλέπτοντας τα καλώδια σύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, παραδέχεται ανωνύμως στην αμερικανική εφημερίδα ένα στέλεχος της υπηρεσίας, πλην όμως μιλώντας με την άδεια της NSA.

Πρόκειται και για αμερικανικά και για διεθνή δίκτυα, αναφέρει. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να αφορά καθέναν από εμάς! «Πολλές ανάλογες τράπεζες τέτοιων δεδομένων, όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται για το roaming, είναι κοινής πια χρήσης», επισημαίνει ο Ματ Μπλέιζ, επίκουρος καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

NSA: «Σκανάρει» 5 δισ. αρχεία την μέρα από κινητά τηλέφωνα!

«Αυτό το “επίπεδο” μοντέλο” πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί πάροχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα συνδρομητών, με τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία συμβεβλημένη σχέση», υπογραμμίζει, «καθώς κι ότι κάθε υπηρεσία πληροφοριών -εχθρική ή φιλική- μπορεί να “ψωνίσει” έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, μέσω μίας μικρής ομάδας carriers».

Κοντολογίς, «τα δεδομένα είναι στη διάθεση κάθε φορέα που ζητά πρόσβαση σε αυτά, στην πλήρη μάλιστα μορφή τους».

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που η NSA χρησιμοποιεί ονομάζεται CO-TRAVELER, που λοκάρει τις κινήσεις επιλεγμένων και μη προσώπων, πάντοτε και παντού: σε αθώα ραντεβού, σε επαγγελματικές συναντήσεις, σε επισκέψεις στον γιατρό, σε ξενοδοχεία, σε σπίτια, και -φυσικά- σε μέρη που βρίσκονται… παραδοσιακά υπό παρακολούθηση. Όλα αυτά, φυσικά, με ακριβή ημερομηνία κι ώρα των τοποθεσιών, των κινήσεων και των πιθανών συσχετισμών τους.

Όχι όμως ότι όλα τα δεδομένα είναι αξιοποιήσιμα! Από όσα δεδομένα συλλέγονται, μόνον το 1% εκτιμάται ότι είναι πράγματι χρήσιμο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που η NSA αρέσκεται να επικαλείται. Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας συγκεντρώνει ό,τι… της βρίσκεται!

Είναι τόσος ο όγκος πληροφοριών που συλλέγουν τα προγράμματα τοποθεσιών, γράφει η Washington Post, που εσωτερική ενημέρωση στην NSA τον Μάιο του 2012 αναφέρει ότι «ξεπερνά τις δυνατότητές μας να ενσωματώνουμε, να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε δεδομένα». Γι’ αυτό κι εδώ κι ενάμιση χρόνο η αμερικανική υπηρεσία προχωρά σε αναβάθμιση των λειτουργικών της συστημάτων…

NSA: Κατασκοπεύει ισλαμιστές που μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνό

Όλα, μα όλα διοχετεύονται για παν ενδεχόμενο στο FASCIA, όπου η NSA αποθηκεύει τρισεκατομμύρια αρχεία μεταδεδομένων (metadata). Από το σύστημα, έχει γίνει προσπάθεια να εξαιρεθούν οι από… σπόντα παρακολουθήσεις αξιωματούχων της CIA στο εξωτερικό -προσφάτως, ένας εργολάβος σχεδίασε ένα μοντέλο ανάλυσης, που καταγράφει με προσοχή τις διαδρομές των Αμερικανών πρακτόρων και αναζητεί όλες τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στα πέριξ.

Από την «παγίδα» των υποκλοπών της NSA λέγεται ότι δεν ξεφεύγουν ούτε κι αυτοί που παίρνουν τα μέτρα τους π.χ. με μιας χρήσης κινητά κι αλλάζοντας σαν τα… πουκάμισα συσκευές, έπειτα από σύντομες συνδιαλέξεις. Τα συστήματα της αμερικανικής υπηρεσίας φερ’ ειπείν εντοπίζουν πότε ανοίγουν και κλείνουν τα κινητά, καθένα ή πολλά μαζί συντονισμένα.

«Βοηθούν στο να καθοριστεί εάν συνταξιδιώτες σχετίζονται με κάποιον τρόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα 24σελιδο έγραφο που συνέταξαν από κοινού η NSA με την National Geospatial Agency της Αυστραλίας, «μέσω και της καταγραφής της συμπεριφοράς τους ως χρήστες κινητών τηλεφώνων»…

«Όσοι θέλουν να διαφυλάξουν την ιδιωτική ζωή τους, μπορούν να κρυπτογραφούν τα e-mails τους και να “μεταμφιέζονται” στις διαδικτυακές “ταυτότητές” τους», λέει ο Κρις Σογκόιαν, ειδικός αναλυτής της οργάνωσης American Civil Liberties Union για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ.

Όμως, κακά τα ψέματα, καταλήγει, «ο μοναδικός τρόπος για να καλύψει κανείς τα ίχνη του είναι να αποσυνδεθεί από τον σύγχρονο σύστημα επικοινωνιών και να κρυφτεί σε μία σπηλιά για πάντα»!