To Μεγάλο Δουκάτο της φοροδιαφυγής

To Μεγάλο Δουκάτο της φοροδιαφυγής

Αποκαλύπτονται οι μυστικές φορολογικές συμφωνίες 340 πολυεθνικών με το Λουξεμβούργο για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.  

Αποκαλύψεις – βόμβα σε σχέση με τις μεθόδους που ακολουθούσε το Λουξεμβούργο όσον αφορά στη φορολόγηση εταιρειών κολοσσών φέρνει στο φως η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Πρόκειται για μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, που αποκάλυψαν 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή τους.

Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.

Η βρετανική The Guardian εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα είναι δυσάρεστες για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου από το 1995 μέχρι το 2013.

Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε η ICIJ, με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks» (#luxleaks στο Twitter), απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του «tax ruling» που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.

Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ερωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.

Οι εταιρείες τις οποίες αφορούν οι αποκαλύψεις της ICIJ -ανάμεσά τους οι Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heniz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie- εξοικονομούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη δημιουργία μία θυγατρικής, ενός holding ή στην μεταφορά μίας εταιρικής έδρας στο Μεγάλο Δουκάτο με στόχο να καταβάλλουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.

«Το Λουξεμβούργο κρατά μυστικές τις φορολογικές του συμφωνίες και δεν τις κοινοποιεί στους ευρωπαίους εταίρους του” αν και “είναι εις γνώσιν των πρακτικών που στην πράξη χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές και της στρατηγικής τους για την φοροαποφυγή».

Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ICIJ συντάχθηκαν κατά το διάστημα 2002-2010 από την PricewaterhouseCoopers «η οποία τα συνέταξε και διαπραγματεύθηκε τους όρους με τις αρχές του Λουξεμβούργου», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε τον Ιούνιο τέσσερις έρευνες σχετικά με την πρακτική του «tax ruling» στην ΕΕ και αφορούν την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Γιβραλτάρ.