Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας

Στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κυρία Μέρκελ επικαλέστηκε έγγραφο των ελληνικών αρχών από τις 10 Ιανουαρίου, εννοώντας την πρώτη παράταση του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό καταγράφονται δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αντικαταστήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις αυτές στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Έχουμε ένα έγγραφο της  10ης Δεκεμβρίου και είναι μέσα στην 5η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής. Εκεί κατεγράφη τι είχε αποφασιστεί, τι πρέπει να γίνει και, εμείς χθες είπαμε ότι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει στο πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου να κινηθεί και αυτό αναφέρεται στο πλαίσιο του 2ου πακέτου.

Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων. Έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να αντικαταστήσει με άλλες, τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν την 10η Δεκεμβρίου. Και οι θεσμοί θα διαπιστώσουν αν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και θα το παρουσιάσουν στο Εurogroup.

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.