Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα;

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα;

Θα συναντηθούν την Τετάρτη – Σενάρια για συμμετοχή του Ταμείου με 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να κλείσει το ελληνικό ζήτημα ενόψει γερμανικών εκλογών μοιάζει να επιχειρεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Το ταξίδι έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις παγκοσμίως, στο πλαίσιο και της γερμανικής προεδρίας του G20. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα θα είναι και η Ελλάδα. Οι δύο κυρίες όμως μπορεί να βρεθούν τετ α τετ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η συνάντηση, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο και στην οποία θα παραστεί και η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με ποσό ύψους ως και 5 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα. Αρχικά, το καλοκαίρι του 2015, όταν συναποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, έγινε λόγος για 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα και ύστερα από παρατεταμένη διένεξη με τους Ευρωπαίους, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Επί μακρόν, το Ταμείο απέφευγε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ, επειδή θεωρούσε ένα πλεόνασμα ύψους 1,5% ρεαλιστικό. Οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας και αποδοχή των όρων από την Αθήνα, με δεδομένο ότι οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα μπορούσαν, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να δυσχεράνουν τη συνέχιση του προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για μυστική συμφωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ με τη Γερμανίδα καγκελάριο  σε Die Welt και Der Spiegel, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «δεν θα σχολιάσουμε εικασίες. Η θέση του Ταμείου είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Κρυφό deal Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα