Μετά το τέλος του Μνημονίου το νέο πρόγραμμα

Μετά το τέλος του Μνημονίου το νέο πρόγραμμα

Σημαντικά χαμηλότερο το ποσό που προβλέπεται για την Ελλάδα σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Νέες διευκρινήσεις έδωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κοτχάους, σχετικά με ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ απέκλεισε νέο κούρεμα του χρέους.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «σημαντικά χαμηλότερο» ποσό από ό,τι προέβλεπαν τα προηγούμενα πακέτα στήριξης- εάν χρειαστεί- ενώ απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Ο κ. Κότχαους τόνισε ότι στα μέσα του 2014 θα εξετασθεί, με τη βοήθεια της τρόικας, εάν υπάρχει περαιτέρω οικονομική ανάγκη.

«Γι’ αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η Ελλάδα πρέπει να έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, να έχει υλοποιήσει τα προγράμματα και να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όλοι μαζί, ειδικά με την βοήθεια της τρόικας, θα εξετάσουμε στα μέσα του 2014, εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη για οικονομική βοήθεια, εάν πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι για όλους τους συμμετέχοντες απολύτως σαφές ότι, εάν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αυτή θα ήταν ένα ποσό το οποίο είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι ως τώρα- εάν χρειαστεί», επανέλαβε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει “κούρεμα” χρέους».

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσδιόρισε το χρόνο επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού χρέους κοντά στον Απρίλιο και πριν τις ευρωεκλογές, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. Η ελληνική πλευρά αναμένει την τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , με πιο πιθανή απόφαση μια νέα επιμήκυνση των ελληνικών δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους»