Μετρητά και… αμέτρητα στο e- περιουσιολόγιο

Μετρητά και… αμέτρητα στο e- περιουσιολόγιο

Κειμίλια, έργα τέχνης αλλά και χρηματικά ποσά ακόμα και κάτω των 100 ευρώ θα πρέπει να δηλωθούν από τον Φεβρουάριο του 2017.

Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Φεβρουάριο του νέου έτους να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. 

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, για πρώτη φορά, θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (ακόμα και ποσά κάτω των 100 ευρώ), ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται ξανά μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές και όχι σε ετήσια βάση όπως γίνεται με την φορολογική δήλωση.

Μετρητά και αμέτρητα
Σύμφωνα με το σχέδιο του περιουσιολογίου που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ., το οποίο θα έχει προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Εφορία για αυτούς και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. 

Στο ερώτημα που ετέθη στον αρμόδιο παράγοντα της Καραγεώργη Σερβίας για το θέμα της δήλωσης των μετρητών, ο ίδιος απάντησε ότι θα δηλωθούν όλα τα μετρητά που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών, δηλαδή ακόμη και το 1 ευρώ.

Παράλληλα θα δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει. Επίσης, αν έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο.

Κειμίλια, έργα τέχνης και… σερβάν
Η Εφορία θα προσυμπληρώσει τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κ.τ.λ.
Οι φορολογούμενοι εφόσον ελέγξουν ότι τα προσυπληρωμένα στοιχεία είναι τα σωτσά,  στη συνέχεια θα χρειαστεί να καταγράψουν  ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Για παράδειγμα, έργα τέχνης που έχουν αξία, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κ.τ.λ.

Ως και παλιά όπλα και τιμαλφή θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών πάνω από ποια αξία θα χρειάζεται να δηλώνινται και ποιος θα εκτιμήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία για να αναγραφούν στην ηλεκτρονική δήλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης είναι απόλυτος ότι το περιουσιολόγιο δεν αποτελεί κριτήριο για νέο φόρο. Όμως για να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κάποιος οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κάποιας αξίας θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχει δηλώσει πρώτα στο περιουσιολόγιο.

Δήλωση μεταβολών
Όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα έχει προθεσμία ενός μήνα για να υποβάλλει τη μεταβολή στην τροποποιητική δήλωση (στα πρότυπα του σημερινού Ε9) για να γνωρίζει το σύστημα Taxis την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.

Τροποποίηση του περιουσιολογίου θα γίνεται και όταν κάποιος μεταβιβάζει ή αποκτά κάποιο ακίνητα έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Ωστόσο δεν θα συμβεί αυτό και για τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωσή του. Το σύστημα Taxis θα ενημερώνει αυτόματα για στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Μόλις ολοκληρωθεί το e-περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά θα «σφραγίσει» την εικόνα που έχει για κάθε πολίτη και από ‘κεί και πέρα θα ξεκινά διασταυρώσεις.

«Μαύρο, άσπρο» χρήμα και φορολογία

Το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων θα έχει φέρει στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Μόλις ψηφιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι πολίτες θα έχουν διορία έξι μηνών να δηλώσουν ό,τι ποσά έχουν εισπράξει τα προηγούμενα χρόνια και δεν δηλώθηκαν.

Οσα χρήματα δηλωθούν, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, για να «ασπρίσουν» θα πρέπει οι κάτοχοι να συμπληρωσουν ειδική δήλωση και τα χρήματα να μεταφερθούν σε τραπεζικές καταθέσεις ελληνικών τραπεζών.

Αυτή την περίοδο γίνεται διαβούλευση με τους θεσμούς για να οριστικοποιηθούν οι τελικές αλλαγές. Δύο είναι όμως τα μεγάλα αγκάθια: Το πρώτο έχει να κάνει με τον φορολογικό συντελεστή και με το αν θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις ή πρόστιμα στους πολίτες που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με τα αδήλωτα εισοδήματα των επαγγελματιών. Οι θεσμοί πιέζουν να επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες πέραν του φόρου εισοδήματος και τον ΦΠΑ. Ομως αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν θα έχουν κανένα κίνητρ και το μέτρο θα αποτύχει.