Η Microsoft θέλει να «κλέψει» το Android από τη Google

Η Microsoft θέλει να «κλέψει» το Android από τη Google

Γιατί η δημιουργός των Windows Phones επενδύει στο Android και πώς σχεδιάζει να κυριαρχήσει στο mobile software μέσω... τρίτου.

Η είδηση ήταν πως η Microsoft (MS) σκοπεύει να επενδύσει άγνωστο χρηματικό ποσό για να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό στην Cyanogen, την εταιρεία που κατασκευάζει ένα «παρακλάδι» του Android το οποίο δεν ελέγχεται από τη Google και δεν έχει σχέση μαζί της. Γιατί όμως η Microsoft να μην ενδιαφερθεί για το δικό της λειτουργικό και στρέφεται σε εκείνο του ανταγωνιστή της;

Καταρχάς ας δούμε πώς διανέμεται το Android. Οι περισσότεροι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται να το τοποθετήσουν στις συσκευές τους έρχονται σε συμφωνία με τη Google η οποία τους το διαθέτει δωρεάν, καθώς είναι ανοιχτό λογισμικό που δεν ανήκει σε κανέναν και όλοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Η Google εγγυάται την καλή λειτουργία του, τις συνεχείες ανανεώσεις, την ύπαρξη εφαρμογών κ.λπ. και παίρνει χρήστες τα δεδομένα των οποίων χρησιμοποιεί για να τους δείχνει διαφημίσεις, ενώ μεγαλώνει παράλληλα και τη βάση χρηστών της.

Από εκεί και πέρα ο πελάτης -π.χ. η Samsung- συμπληρώνει δικό του «κομμάτι» λειτουργικού, εφαρμογών ή προσαρμογών αποκλειστικά για τις δικές του συσκευές και υπηρεσίες.

Όμως κάθε άλλος μπορεί να φτιάξει τη δική του έκδοση. Το εξαιρετικό κινέζικο τηλέφωνο OnePlus One (όπως και το Fire της Amazon) χρησιμοποιεί μια έκδοση του Android που φτιάχνει η Cyanogen. Δεν έχει σχέση με τη Google, τις υπηρεσίες και τους περιορισμούς της, η εταιρεία διανέμει τα δικά της updates και δεν χρησιμοποιεί το λογισμικό εκείνο που βοηθά τη Google να μετατρέπει τα μάτια του πελάτη σε διαφημιστικά έσοδα.

Γιατί, λοιπόν, η Microsoft επενδύει στην Cyanogen;

Η «πονηρή» εκδοχή θέλει τη Microsoft να επιθυμεί να συμβάλλει στον κατακερματισμό των εκδόσεων του Android και να το αποδυναμώσει υπέρ του δικού της λειτουργικού. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σκοπεύει να επηρεάσει την ανάπτυξη του Android προς μια κατεύθυνση περισσότερης «συμβατότητας» με τα Windows, έτσι ώστε οι εφαρμογές του να είναι ευκολότερο να περάσουν στο δικό της οικοσύστημα που αριθμεί σήμερα μόλις 50 εκατ. χρήστες έναντι άνω του 1 δισ. του Android.

Επίσης, υπάρχει εδώ και καιρό η φήμη πως τα Windows Phones θα τρέξουν Android εφαρμογές. Πιθανόν η MS να θέλει να γίνει παίκτης στο οικοσύστημα χωρίς να χρειάζεται να συνομιλεί με τη Google.

Η ειρωνία της υπόθεσης είναι πως ενώ η Google διαθέτει το Android δωρεάν, η Microsoft κερδίζει χρήματα από κάθε ένα τηλέφωνο με Android που λειτουργεί στον κόσμο επειδή το λειτουργικό χρησιμοποιεί κάποια κομμάτια κώδικα πατενταρισμένα από την ίδια. Τα σχετικά της έσοδα υπολογίζονται σε πάνω από 2,5 δισ. – μάλιστα το 2013 η Samsung πλήρωσε στην MS πάνω από 1 δισ. δολάρια για άδειες χρήσης.