Μικραίνει η αγορά των smartphones το 2016

Μικραίνει η αγορά των smartphones το 2016
epa05525008 A LINE Corp. staff switches on smartphones during 'LINE MOBILE' event in Tokyo, Japan, 05 September 2016, on the first day Japan's largest social networking service company launched its Mobile Virtual Network Operator (MVNO) service. EPA/FRANCK ROBICHON

Η εταιρεία ερευνών IDC προβλέπει ότι κάποιες εταιρείες θα επεκτείνουν την προσφορά μεγαλύτερων συσκευών, σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση της Samsung και της Apple.

Η εταιρεία ερευνών International Data Corp αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphone το 2016, βασίζοντας την απόφαση αυτή στο ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν φέτος στις αναπτυγμένες αγορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη.

Η IDC προβλέπει πλέον ότι ο όγκος πωλήσεων smartphone θα φτάσει τις 1,46 δισεκατομμύριο μονάδες φέτος, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 3,1%.

«Η ανάπτυξη της αγοράς smartphone βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην αντικατάσταση συσκευών που ήδη υπάρχουν, αντί να εστιάζει στην αναζήτηση νέων χρηστών» λέει ο Τζιτές Ουμπράνι, ανώτερος αναλυτής ερευνών της IDC.

«Από τεχνολογικής άποψης, η καινοτομία στον χώρο των smartphone φαίνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας καθώς οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο καλύπτονται από smartphone που είναι απλώς «αρκετά καλά» καταλήγει ο Ουμπράνι.

Τα smartphone με οθόνες 5,5 ιντσών και πάνω αναμένεται να αποτελέσουν έναν τομέα ανάπτυξης, ενώ διάφορες εταιρείες αναμένεται ότι θα επεκτείνουν την προσφορά μεγαλύτερων συσκευών, αλλά σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες της Samsung και της Apple.

Η IDC επεσήμανε ότι η έλλειψη υποδοχής για ακουστικά και η αναμονή για την έλευση μιας πολύ αναβαθμισμένης συσκευής του χρόνου – που θα σηματοδοτήσει τα δέκατα γενέθλια του iPhone – συμβάλλον στην επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone φέτος.

Η IDC προβλέπει ότι οι πωλήσεις iPhone θα μειωθούν φέτος για πρώτη φορά, αν και αναμένει ανάκαμψη του χρόνου.

Οι νέες εκδόσεις του iPhone ήρθαν σε μια περίοδο όπου η Apple επιδιώκει να αναζωογονήσει τις πωλήσεις smartphone, οι οποίες έχουν υποχωρήσει εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού, ρυθμιστικών προκλήσεων στην Κίνα, και μιας τάσης μεταξύ των καταναλωτών να διατηρούν για περισσότερο χρόνο τα κινητά τηλέφωνα που ήδη διαθέτουν.