Μίνι-σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης

Μίνι-σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης

Ο Μαρκ Χάρπερ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση όταν έμαθε πως η οικιακή βοηθός του τού είχε παρουσιάσει... πλαστά έγγραφα.

Νέα μίνι «κρίση» στη βρετανική κυβέρνηση, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Μαρκ Χάρπερ, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε προσλάβει ως οικιακή βοηθό μια μετανάστρια που δεν είχε νόμιμα χαρτιά.

Ο Χάρπερ, που προωθούσε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων υποδοχής των μεταναστών στη Βρετανία, διαβεβαιώνει στην επιστολή παραίτησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως η οικιακή βοηθός τού είχε παρουσιάσει έγγραφα που φαίνονταιν νόμιμα όταν την είχε προσλάβει, το 2007, για να καθαρίζει το διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

Όταν όμως θέλησε να τα ελέγξει και πάλι στην αρχή της φετινής χρονιάς, «δεδομένης της έμφασης που δίνεται σε αυτά τα θέματα» στο νομοσχέδιό του, αντελήφθη πως η οικιακή βοηθός -η εθνικότητα της οποίας δεν έγινε αμέσως γνωστή- του είχε παρουσιάσει πλαστά έγγραφα.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Κοινωνικά επιδόματα με βάση τις γνώσεις της αγγλικής

«Παρόλο που ήμουν ανά πάσα στιγμή εντάξει με το νόμο, θεωρώ ότι, ως υπουργός Μετανάστευσης που υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο θα σκληρύνει τους νόμους μας για τη μετανάστευση, οφείλω να έχω από τον εαυτό μου περισσότερες απαιτήσεις απ’ ό,τι από τους άλλους», γράφει ο Χάρπερ, ο οποίος ζητεί ακριβώς οι εργοδότες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ελέγχοντας προσεκτικά τα χαρτιά των μισθωτών τους.

«Αποφάσισα συνεπώς ότι το πιο αξιοπρεπές είναι για μένα να αποσυρθώ», προσθέτει ο υπουργός, ζητώντας συγγνώμη για «τη δύσκολη θέση» στην οποία έφερε την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε «με λύπη» την παραίτηση του Χάρπερ, χαρακτηρίζοντάς την ενέργειά του ως μία «αξιέπαινη απόφαση».

Το θέμα της μετανάστευσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των πολιτικών συζητήσεων στη Βρετανία όπου οι συντηρητικοί δέχονται πίεση από το λαϊκιστικό κόμμα Ukip που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η Βρετανία θα γίνει πρώτη οικονομική δύναμη το 2030