Μήνυμα για έντιμο συμβιβασμό στέλνει ο Τσακαλώτος

Μήνυμα για έντιμο συμβιβασμό στέλνει ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θέλει να καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές της.  Παράλληλα προειδοποίησε ότι η ακαμψία που δείχνουν μπορεί να ενισχύσει το κλίμα σκεπτικισμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος αναμένει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017.

Η Ελλάδα, που υλοποιεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το ύψος των δημοσιονομικών στόχων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, με την τελευταία αξιολόγηση να παραμένει ακόμα ανοιχτή, σχολιάζει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, έως ότου κριθεί ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Πρόκειται για την ελληνική έκφραση ‘να βάλεις νερό στο κρασί σου’. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.

«Δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις» είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται εποικοδομητικά με τους δανειστές της.

Διαβάστε ακόμη:Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις

Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινάει η αξιολόγηση
Στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν από αύριο οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Αύριο θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ( staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί ανέφερε, ότι ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα.