Μήνυμα των δανειστών στην Ελλάδα: Εφαρμόστε τώρα το πρόγραμμα χωρίς παιχνίδια

Μήνυμα των δανειστών στην Ελλάδα: Εφαρμόστε τώρα το πρόγραμμα χωρίς παιχνίδια
epa05101782 Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling (L) speaks with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 14 January 2016. Person at (C) not identified. EPA/OLIVIER HOSLET

Καμία αλλαγή όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζουν οι Ευρωπαίοι. Μετά το 2018 το χρέος.

Εφαρμόστε τώρα το πρόγραμμα και μη θεωρείτε ότι θα ανεχθούμε πολιτικά παιχνίδια μη εφαρμογής. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για τα ορόσημα (milestones), που θα ξεκλειδώσουν τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει στη συνέχεια.

Οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν θα αλλάξουν σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, με τον επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, να δηλώνει ότι το 3,5% έχει συμφωνηθεί για τουλάχιστον μία δεκαετία και από εκεί και έπειτα θα συζητηθεί μείωσή του στα επίπεδα του 2% που έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, θέτουν χαμηλά τον πήχη για το χρέος τοποθετώντας τις αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει από τώρα όλα τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου, σε μια κίνηση «καλής θέλησης» και ένδειξης ότι επιθυμεί τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, στα 15 ορόσημα υπάρχουν ζητήματα, που σκοντάφτουν στον σκληρό «κομματικό» πυρήνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την πώλησή τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πρωτοστατήσει στο «άτυπο» δημοψήφισμα που είχε στηθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ζητούσε από τους Θεσσαλονικείς να ψηφίσουν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η ένταξη της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις, που συνήθως, για τα αυτά τα ζητήματα είναι πολύ πιο έντονες από εκείνες που αφορούν στις αυξήσεις φόρων ή στις μειώσεις συντάξεων.