Μειώσεις και στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

Μειώσεις και στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει, επιμένει στο θέμα της εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 

Το θέμα των ενδεχόμενων μειώσεων στις κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 έθεσε το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί τα κόστη του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ, πρέπει να μειωθούν δραστικά.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει, επιμένει στο θέμα της εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ήδη οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έχουν επισημάνει ότι ο επανυπολογισμός των 2,6 εκατ. κύριων συντάξεων που καταβάλλονται κρύβει περαιτέρω μειώσεις, πέρα από τις 11 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργηθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017 ως εξής:

  • Έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016, καταχωρίστηκε το 10% και αυτό πρέπει να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
  • Έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Μαρτίου 2017.
  • Έως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Ιουνίου 2017.
  • Έως την 30ή Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017.
  • Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σπάνε στα τρία στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται ως εξής:

Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.

Η «προσωπική διαφορά» θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενης και της νέας σύνταξης.