Μήπως οι επενδυτές πρέπει να ξεφορτωθούν τώρα τον χρυσό;

Μήπως οι επενδυτές πρέπει να ξεφορτωθούν τώρα τον χρυσό;

To 2013 η επίδοση του πολύτιμου μετάλλου μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη.

Η επίδοση του χρυσού το 2013 ήταν μάλλον κακή, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το πολύτιμο μέταλλο εξαιτίας μιας βελτιούμενης αμερικανικής οικονομίας και του συνεχιζόμενου χαμηλού πληθωρισμού. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να πιέζουν προς τα κάτω την τιμή του χρυσού το 2014. Όμως, το μέταλλο φαίνεται να αντιστέκεται, πετυχαίνοντας πρόσφατα την υψηλότερη τιμή διμήνου στα 12,50 δολάρια την ουγγιά.

Άραγε, όμως, αυτή η πρόσφατη άνοδος της τιμής του χρυσού συνιστά την αρχή μιας ανοδικής έκρηξης, ή μια ευκαιρία να απεμπλακείτε απ’ αυτόν; Σύμφωνα με τον Σαμίρ Σαμάνα, σύμβουλο στην Wells Fargo Advisors, πρόκειται μάλλον για το δεύτερο. Η τιμή του χρυσού γνώρισε τεράστια άνοδο μετά από την τεχνολογική φούσκα το 2001 – μια τάση που τροφοδοτήθηκε από τα πτωτικά επιτόκια και τις εξίσου πτωτικές επιστροφές των εταιρικών και κρατικών ομολόγων.

Αυτή η τάση έδωσε κίνητρο στους επενδυτές να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους που κυριαρχούντο από δολάρια και να αναζητήσουν ισχυρότερες επενδύσεις αλλού. Αυτή η δυναμική οδήγησε σε φτηνότερο δολάριο, το οποίο επίσης έδωσε ώθηση στην τιμή του χρυσού σε σχέση με το δολάριο. Όμως, αυτές οι τάσεις έφτασαν στο τέλος τους, και πλέον από το 2014 και μετά η ανακάμπτουσα οικονομία των ΗΠΑ και τα αυξανόμενα επιτόκια θα καταστήσουν το χρυσό ένα κακό στοίχημα.

Πόσο κακή θα είναι η επίδοση του χρυσού το 2014; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Την τελευταία φορά που ο χρυσός είχε μια επίδοση τόσο κακή όσο το 2013 ήταν το 1981, όταν το πολύτιμο μέταλλο έχασε 32,8% της αξίας του. Για να ανακάμψει, χρειάστηκαν 25 χρόνια, κι αν η ιστορία επαναληφθεί, ίσως απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει εκ νέου.