Μήπως η Alibaba και η Tencent τροφοδοτούν μια τεχνολογική φούσκα;

Μήπως η Alibaba και η Tencent τροφοδοτούν μια τεχνολογική φούσκα;
epa05627792 A handout picture made available on 12 November 2016 by Alibaba Group shows Jack Ma, founder of Alibaba Inc., speaking in front of a giant screen displaying sales figures during the Alibaba 11.11 Global Shopping Festival in Shenzhen, Guangdong Province, China, 11 November 2016. Starting from midnight and lasting throughout the day on 11 November, also known as Singles' Day, Alibaba Group holds the world's largest 24-hour online shopping event. EPA/ALIBABA GROUP /HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι επενδυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα.

της Polina Marinova

Η ψηφιακή επανάσταση της Κίνας ανέδειξε την χώρα σε δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό για το venture capital, με πάνω από 3.000 επενδυτικά κεφάλαια.

Μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών βρίσκονται και εταιρείες εντός της Κίνας, όπως η Alibaba Group και η Tencent Holdings, παλαιές αγαπημένες των επενδυτών που πλέον έχουν γίνει οι ίδιες πανίσχυροι επενδυτές.

Η Alibaba έχει ξοδέψει 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τουλάχιστον 50 νεοφυείς και μικρές επιχειρήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια περίοδο η Tencent πλήρωσε 780 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό, σύμφωνα με τη Nikkei Asian Review.

Οι δύο αυτοί αντίπαλοι διαθέτουν πλέον τη δύναμη για να αποφασίζουν για τη μοίρα πολλών αναδυόμενων startups.

Τι καλούνται να κάνουν οι επενδυτές που δεν διαθέτουν παρόμοιο κεφάλαιο και επιρροή;

«Υπάρχει σίγουρα ένας τρόπος για τους venture capitalists να συνυπάρξουν με αυτούς τους στρατηγικούς επενδυτές» είπε ο Hans Tung, εταίρος στην GGV Capital, στο συνέδριο Brainstorm Tech International του Fortune που πραγματοποιήθηκε στο Γκουανγκτζού της Κίνας. «Πολλοί από μας επενδύουμε ολοένα και νωρίτερα. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η Alibaba ή η Tencent καταλήγουν να επενδύουν σε μια εταιρεία για να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί ταχύτερα».

Ο Cao Yi, ιδρυτικός εταίρος της Source Code Capital, προσθέτει: «Το χρονικό παράθυρο για τις startup στην Κίνα είναι πολύ κρίσιμο».

Η κλίμακα και η ταχύτητα της κινεζικής σκηνής venture capital έχουν οδηγήσει σε πληθώρα αναφορών περί «φούσκας» από τη Σίλικον Βάλεϊ και τη Νέα Υόρκη, είπε ο Tung.

«Όλοι ξέρουν ότι τα πρώτα τρία χρόνια καθορίζουν το ποιος θα νικήσει» επεσήμανε. «Σίγουρα δεν είναι φούσκα. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο δουλεύει το πράγμα».

Πάντως, πρόσφατα δημοσιεύματα για την άνοδο και την πτώση, για παράδειγμα, κάποιων κινεζικών εταιρειών διαμοιρασμού ποδηλάτων έχουν τροφοδοτήσει την κουβέντα περί φούσκας. Οι εταιρείες συγκέντρωσαν τους τελευταίους μήνες το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε venture capital. Γεμάτες ρευστό, κάποιες προσπάθησαν να επεκταθούν εκτός συνόρων, αλλά εξάντλησαν το απόθεμά τους και παύουν πλέον τις δραστηριότητές τους.

Όλο αυτό παραπέμπει σε φούσκα, αλλά κάποιοι είναι πιο προσεκτικοί στην ορολογία που χρησιμοποιούν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει φούσκα, αλλά επικρατεί πράγματι μια νοοτροπία κοπαδιού που είναι κάπως επικίνδυνη» είπε η Anna Fang, διευθύνουσα σύμβουλος της ZhenFund.

«Οι επενδυτές στον κλάδο μας σπεύδουν μαζικά σε δύο ή τρία πράγματα, και έτσι είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια φούσκα» κατέληξε.