Ο άνθρωπος που θέλει να δει την αξία της Apple να ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια

Ο άνθρωπος που θέλει να δει την αξία της Apple να ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια
Photo:

Σε μια πρόταση που θα συζητηθεί προχώρησε ο μεγαλοεπενδυτής Καρλ Άικαν.

O Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Καρλ Άικαν δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τον CEO της Apple Τιμ Κουκ. Στην επιστολή του ο Άικαν δηλώνει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, πως η μετοχή της εταιρείας από το Κουπερτίνο θα έπρεπε να πωλείται στα 240 δολάρια!

Η τιμή που προτείνει ο επενδυτής είναι κατά 83,38% υψηλότερη από την πραγματική, σημερινή τιμή της μετοχής της Apple. Και το πιο εντυπωσιακό; Η τιμή αυτή θα εκτόξευε την χρηματιστηριακή αξία της Apple στα 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Ο Άικαν επιθυμεί επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της Apple να προχωρήσει σε μια  ακόμα μεγαλύτερη επαναγορά ιδίων μετοχών σε σχέση με αυτή των 50 δισεκατομμυρίων που αποφάσισε πρόσφατα (η τελευταία ακολούθησε μια προηγούμενη επαναγορά μετοχών συνολικού κόστους 80 δισεκατομμυρίων).

Σύμφωνα με τον Άικαν οι επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης αποτυγχάνουν να υπολογίσουν σωστά τόσο την πραγματική περιουσιακή αξία της Apple όσο και τους φόρους που της αντιστοιχούν, να διακρίνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που φέρουν τα νέα της βήματα και να αναγνωρίσουν τη δυνατότητα της εταιρείας να διατηρεί τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους. «Συλλογικά», καταλήγει ο Άικαν, «οι αποτυχίες αυτές έχουν προκαλέσει τον πολλαπλασιασμό των κερδών της Apple και έτσι είναι παράλογο να πωλείται τόσο χαμηλά.»

Ο Άικαν κατέχει 52,76 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, ένα ποσό που αντιπροσωπεύει το 0,92% των συνολικών μετοχών. Η σημερινή τους αξία είναι 6,79  δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αν η πρότασή του γινόταν αποδεχτή η αξία τους θα εκτοξευόταν στα 12,66 δισεκατομμύρια δολάρια.