MNI: Χωρίς συμφωνία το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – Το Plan B της ΕΕ για το χρέος

MNI: Χωρίς συμφωνία το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – Το Plan B της ΕΕ για το χρέος
epa05579740 President of Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) at the start of the Eurogroup finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2016. EPA/JULIEN WARNAND

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ESM ετοιμάζει ήδη σχέδιο σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Στις διαφωνίες των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ όσον αφορά κυρίως το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, σημειώνοντας ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ παραμένουν αγεφύρωτες με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» η επιδιωκώμενη από ελληνικής πλευράς συμφωνία στο Eurogroup τη 5ης Δεκεμβρίου για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και για το χρέος

Με βάση όσα είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ΜΝΙ, το ΔΝΤ εξακολουθεί να εγείρει διαφωνίες σε ΕΚΤ και Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας με βάση την μέχρι στιγμής αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές δεν «βλέπουν αποφάσεις» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα» όπως παραδέχονται. Τονίζουν δε πως η Αθήνα «πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση».

«Εξαρτάται τώρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ένας αξιωματούχος στο ΜΝΙ. Τα κενά στα οποία αναφέρεται, αφορούν κυρίως στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.

Το plan B της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι ο ESM έχει εξετάσει μια λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα πεισθεί το ΔΝΤ.

Το Ταμείο επιμένει να διαφωνεί ως προς την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητά είτε περικοπή του χρέους είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλιώς ζητά να καθοριστούν από τώρα μέτρα για το χρονικό διάστημα 2018 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης) μέχρι το 2021 ώστε οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% να είναι εφικτοί.

Η λύση του ESM θα είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να περικόψουν/ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ εξετάζει και άλλη εναλλακτική, σύμφωνα με την οποία κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και «πολιτικά ανώδυνα» όπως σχολιάζει η πηγή του ΜΝΙ θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη: Οι αγεφύρωτες διαφορές κυβέρνησης – ΔΝΤ για τα εργασιακά