Να γιατί δεν έχετε πάντα δίκιο

Να γιατί δεν έχετε πάντα δίκιο
Business woman with arrows and questions sign above isolated on white background.

Η ορθή κρίση συχνά παρεμποδίζεται από μια σειρά γνωστικών μεροληψιών.

Στην επαγγελματική ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πολύ εύκολο να καταλήγει κάποιος σε εύκολα συμπεράσματα, ιδιαίτερα αν είναι έξυπνος και έμπειρος. Κι όμως, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η ορθή κρίση συχνά παρεμποδίζεται από μια σειρά γνωστικών μεροληψιών.

Με άλλα λόγια, είναι καλό να θυμάστε το εξής απλό δεδομένο: Δεν έχετε πάντα δίκιο.

Μπορεί να ξέρετε το εμπορικό σας σήμα, το προϊόν, την υπηρεσία ή το επιχειρηματικό σας μοντέλο καλύτερα απ’ τον καθένα. Κι όλο αυτό ακούγεται θαυμάσιο. Μήπως όμως ξέρετε περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε; Η γνώση σας ίσως καταλήγει να παρεμποδίζει την κρίση σας εάν δεν είστε αρκετά ταπεινός ώστε να μένετε ανοιχτός σε άλλες απόψεις και άλλες οπτικές.

Αυτός είναι κι ο λόγος που κάποιες εταιρείες συστήνουν συμβουλευτικές ομάδες από εργαζομένους σε τμήματα όπως το τμήμα IT ή το τμήμα εταιρικών λειτουργιών. Η συλλογική αυτή γνώση εξασφαλίζει στους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές μια πιο ρεαλιστική εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στην εταιρεία.

Η έλλειψη ταπεινότητας αποτελεί εμπόδιο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όποτε μπορείτε, προσκαλέστε άλλους εμπλεκόμενους και ακούστε την άποψή τους. Μην περιμένετε ο συνομιλητής σας απλώς να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ξέρετε (ή νομίζετε ότι ξέρετε), και μην ακούτε μόνο όσους σας κάνουν να νοιώθετε ωραία. Χρησιμοποιήστε τους άλλους ώστε να βοηθηθείτε και να εμπλουτίσετε τη γνώση που ήδη κατέχετε.

Δεν φτάνει να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας για να πάτε μακριά στον κόσμο των επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια, κάποιες φορές η ενστικτώδης απόρριψη μιας ευκαιρίας λόγω φόβου μπορεί να θέσει σοβαρά εμπόδια στην πρόοδό σας. Βγείτε από τις βεβαιότητές σας και αναζητήστε απόψεις και οπτικές που διαφέρουν απ’ τις δικές σας. Μόνο έτσι θα ανακαλύψετε νέους τρόπους προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων που θα συναντάτε στο δρόμο σας.