Νέα «βόμβα» ΔNT: Μειώστε τις συντάξεις στο μισό του μισθού

Νέα «βόμβα» ΔNT: Μειώστε τις συντάξεις στο μισό του μισθού
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends the Council of the Americas meeting in Washington September 30, 2015. REUTERS/Carlos Barria - RTS2G6H

Μειώσεις 10%-25% στις τελικές αποδοχές κρύβει η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για το ασφαλιστικό.

Περικοπές από 10% έως και 25% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και άλλων βοηθημάτων (μερίσματα κλπ), ώστε με τον ανακαθορισμό τους να μην ξεπερνούν το 50% ή 555 του μέσου όρου των αποδοχών που είχαν οι συνταξιούχοι όταν εργάζονταν, απαιτεί το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να έρθουν με το νέο ασφαλιστικό, οι δανειστές άνοιξαν και ένα νέο ζήτημα που αφορά τα όρια ηλικίας, καθώς στις συζητήσεις που είχαν στο υπουργείο Εργασίας, είπαν ότι όσοι αποχωρούν πριν από τα 67 και πριν από τα 62, χωρίς να έχουν 40 χρόνια, θα πρέπει να έχουν ποινή μείωσης της σύνταξης.

Ειδικότερα, το πακέτο των δανειστών που ήδη το συζητούν με την κυβέρνηση περιλαμβάνει:

Ενιαίο ποσοστό κύριας, επικουρικής σύνταξης, στο 50% έως 55% του μισθού για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Δηλαδή, στην πράξη, έρχονται περικοπές στις συντάξεις 10%-25%. Αν προσχωρήσουν σε συμφωνία, αυτό θα σημαίνει πως οι περικοπές θα ξεκινούν κάτω και από τα 1.000 ευρώ.

Όπως έγραψε και ο Πόλ Τόμσεν, για το ΔΝΤ τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το Ταμείο εκτιμά ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει μέτρα συνολικού ύψους 4-5 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή κάτι μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ, έως το 2018, για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το Μνημόνιο με την Ευρωζώνη προέβλεπε ότι πέραν των ήδη συμφωνημένων, τα απαιτούμενα επιπλέον μέτρα έως το 2018 είναι «μόνο» 1% του ΑΕΠ, περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Κι επειδή μέτρα που θα μπορούσαν να αποδώσουν 5 έως 7 δισ. ευρώ για να καλύψουν τη διαφορά δεν βρίσκονται εύκολα, η περικοπή των συντάξεων είναι μονόδρομος για το Ταμείο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει το ΔΝΤ να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»