Νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις

Νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις

Έγγραφα που διέρρευσε στη Washington Post αποκαλύπτουν πως η NSA έχει «στα σκαριά» ένα νέο υπερ-όπλο στον «πόλεμο» των παρακολουθήσεων.

Για πολλούς αποτέλεσε το πρόσωπο της χρονιάς που μας πέρασε και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και το 2014, αφού δεν σταματά να βγάζει από το «μανίκι» του νέες αποκαλύψεις για τη μυστική δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Χθες λοιπόν, βασισμένη σε έγγραφα που προήλθαν από τον πρώην τεχνικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε πως η NSA βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία ενός «κβαντικού υπολογιστή» που θα μπορεί να αποκρυπτογραφεί σχεδόν οποιαδήποτε κρυπτογράφηση. O υπολογιστής αυτός θα επιτρέπει ουσιαστικά στην NSA να σπάζει τους κώδικες πληροφορικής που προστατεύουν τραπεζικά και ιατρικά απόρρητα και πληροφορίες της κυβέρνησης ή του κόσμου των επιχειρήσεων.

Mεγάλες επιχειρήσεις της πληροφορικής, όπως η IBM, επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κβαντικούς υπολογιστές που επιτρέπουν την εκμετάλλευση της ισχύος των ατόμων και των μορίων αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα και την ασφάλεια των υπολογιστών.

Διαβάστε ακόμη: Το εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Έντουαρντ Σνόουντεν

Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως δεν είναι πολύ πιθανό η NSA να είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια τέτοια μηχανή χωρίς να το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα. «Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να βρίσκεται η NSA τόσο μπροστά σε σχέση με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να το ξέρει κανείς», επισήμανε έτσι στην εφημερίδα ο Σκοτ Άαρονσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν στην Washington Post, η έρευνα της NSA αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Διείσδυση σε Σκληρούς Στόχους». Η αμερικανική Υπηρεσία εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα αυτό σε ειδικούς χώρους που αποκαλούνται «κλωβοί Φάραντεϊ» και οι οποίοι προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική «μόλυνση» από το εξωτερικό. Χάρη στην εν δυνάμει τεράστια ισχύ των κβαντικών υπολογιστών, οι μηχανές αυτές θα μπορούν να αποκρυπτογραφούν οποιονδήποτε κώδικα χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για να προστατεύονται δραστηριότητες στο Ίντερνετ, είτε από τις τράπεζες είτε από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο, διέρρευσε πέρυσι έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ενόσω εργαζόταν για την NSA. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τον κατηγορούν για κατασκοπεία και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν απαγγελίες κι άλλων κατηγοριών.

Διαβάστε ακόμη: Η ατελείωτη λίστα του «Μεγάλου Αδελφού»

Οι αποκαλύψεις που έγιναν βάσει των εγγράφων που διέρρευσε πυροδότησαν έναν ευρύ διάλογο για το εύρος και το είδος των πληροφοριών που μπορούν να συλλέγουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να προστατεύουν τους Αμερικανούς από την τρομοκρατία, ενώ έδωσαν αφορμή να υπάρξουν πολυάριθμες προσφυγές στην δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η συλλογή τηλεφωνικών μεταδεδομένων από την NSA είναι νόμιμη, παρότι ένας άλλος δικαστής είχε αμφισβητήσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο το εάν και κατά πόσον η πρακτική αυτή συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα. Το ζήτημα μοιάζει πλέον όλο και πιο πιθανό να καταλήξει στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το προσωρινό άσυλο που απολαμβάνει ο Σνόουντεν στη Ρωσία πρόκειται να λήξει τον Αύγουστο. Εάν δεν ανανεωθεί και οδηγηθεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή έως και 30 χρόνια κάθειρξη με το τρέχον κατηγορητήριο, αλλά είναι πιθανότερο να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ισόβια κάθειρξη, όπως εξηγούν σε χθεσινό άρθρο τους οι New York Times.

Ο νεοδιορισθείς υποδιευθυντής της NSA Ρικ Λέτζεντ είχε δηλώσει πρόσφατα στην εκπομπή «60 Λεπτά» του CBS News ότι θα τασσόταν υπέρ της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση αμνηστίας στον Σνόουντεν εάν ο πληροφορικός συμφωνούσε να επιστρέψει όλα τα έγγραφα τα οποία έχει ακόμη στην κατοχή του, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Διαβάστε ακόμη: Οι πράκτορες της NSA ντύθηκαν όρκ!