Σνόουντεν: «Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος»

Σνόουντεν: «Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος»

Ο πρώην συνεργάτης της NSA παραδέχεται πως εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας και λέει πως έρχονται νέες αποκαλύψεις.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών στις οποίες προβαίνει η υπηρεσία αυτή, δήλωσε σε ένα περιοδικό στη Γερμανία πως έχει στη διάθεσή του νέα στοιχεία που θα μπορούσε να παρουσιάσει στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής που ερευνά την υπόθεση. Ακόμη πρόσθεσε πως πιστεύει πως η NSA παραβίασε τα δικαιώματα όλων των Γερμανών.

Τα μέλη της επιτροπής της Μπούντεσταγκ τα οποία ερευνούν το σκάνδαλο κατασκοπείας συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θέλουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Σνόουντεν προσωπικά και θα τον καλέσουν να καταθέσει. Ωστόσο δεν αποφάσισαν αν πρέπει να προσκληθεί να καταθέσει διά ζώσης ή μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Σνόουντεν, που διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί και να εκδοθεί εάν εισέλθει στην επικράτεια κάποιας χώρας που διατηρεί συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ, είπε στο περιοδικό Stern ότι «είχε ασχοληθεί και ο ίδιος με πληροφορίες που συλλέγονταν στη Γερμανία» και πρόσθεσε πως κατά τη διαδικασία αυτή, «παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη της Γερμανίας».

Ο Αμερικανός πληροφορικός εξήγησε πως χρησιμοποιούσε συστήματα που του επέτρεπαν να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και πρόσθεσε: «Θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν οι Γερμανοί βουλευτές δεν πληροφορηθούν κάτι καινούργιο όταν τους παρουσιάσω όλα τα στοιχεία».

Ο Σνόουντεν επισήμανε πως η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας, η BND, έχει χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους με τους Αμερικανούς και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι στο Βερολίνο διστάζουν να τον ακούσουν.

Οι αρχές των ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για κατασκοπεία, άσκησαν δίωξη στον Σνόουντεν πέρυσι.

Μία από τις επιλογές που έχει για να καταθέσει είναι η διαδικασία αυτή να γίνει εξ αποστάσεως, ωστόσο η γερμανική αντιπολίτευση λέει ότι θα είναι σε θέση να εκφραστεί ελεύθερα μόνον εάν βρίσκεται στη Γερμανία. Ο Γερμανός δικηγόρος του Σνόουντεν έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή του στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Άγγελας Μέρκελ απορρίπτουν ως τώρα το ενδεχόμενο να ανακριθεί ο Σνόουντεν στο Βερολίνο, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε περαιτέρω τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη κλονιστεί από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν ότι κατάσκοποι των ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμα και το τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αυτής, ο συντηρητικός βουλευτής Πάτρικ Ζένσμπουργκ, δήλωσε σχολιάζοντας την συνέντευξη του Σνόουντεν: «βάσει των πληροφοριών που διαθέτουμε, ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είχε ποτέ ασχοληθεί ειδικά με τη μαζική παρακολούθηση γερμανών πολιτών στη Γερμανία».

«Εάν δεν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία υπό μορφή αυθεντικών εγγράφων συντόμως, θα απολέσει κάθε αξιοπιστία ενώπιον της επιτροπής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους συντηρητικούς υπό τη Μέρκελ, έχει ανακοινώσει πως δεν θα είχε πρόβλημα είτε ο Σνόουντεν κατέθετε στην Γερμανία, είτε από τη Ρωσία.

«Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος»
Ο Σνόουντεν δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι εκπαιδεύτηκε για κατάσκοπος κι ότι έχει εργαστεί ως μυστικός πράκτορας σε χώρες του εξωτερικού για λογαριασμό αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξής του που παραχώρησε από τη Μόσχα στην εκπομπή NBC Nightly News ο Σνόουντεν απέρριψε τα σχόλια επικριτών του ότι ήταν αναλυτής κατωτέρου επιπέδου.

«Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους», είπε  στον παρουσιαστή της εκπομπής Μπράιαν Ουίλιαμς.

«Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος κατά κάποιο τρόπο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, δηλαδή με την έννοια ότι εργαζόμουν ως μυστικός πράκτορας και ζούσα σε χώρες του εξωτερικού, προσποιούμενος ότι κάνω μία δουλειά που δεν έκανα και χρησιμοποιώντας ένα όνομα που δεν ήταν το πραγματικό μου»,δήλωσε.

Ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως τεχνικό ειδήμονα και είπε: «Δεν συνεργάζομαι με ανθρώπους, δεν στρατολογώ πράκτορες. Αυτό που κάνω είναι να θέτω σε λειτουργία συστήματα για τις ΗΠΑ. Και το έχω κάνει αυτό σε όλα τα επίπεδα, από το χαμηλότερο μέχρι την κορυφή».

Ο Σνόουντεν είπε ότι εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας στο εξωτερικό τόσο για την CIA όσο και για την NSA και δίδαξε στην Ακαδημία Αντικατασκοπίας όπου επινόησε πηγές και μεθόδους για την ασφάλεια των πληροφοριών και των ανθρώπων στα πιο εχθρικά και επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Επομένως, όταν οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι ένας διαχειριστής συστημάτων κατωτέρου επιπέδου και δεν ξέρω τι λέω, θα έλεγε πως αυτό είναι κάπως παραπλανητικό», πρόσθεσε ο Σνόουντεν.

Ολόκληρη η συνέντευξή του θα προβληθεί από το NBC απόψε το βράδυ.
Ο Σνόουντεν διέφυγε στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια μετέβη στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο. Θεωρείται ότι έχει αποσπάσει 1,7 εκατομμύρια έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή. Οι διαρροές των εγγράφων αποκάλυψαν την ύπαρξη μαζικών προγραμμάτων της NSA για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και χρήση του Ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, για μη εγκεκριμένη γνωστοποίηση πληροφοριών για την εθνική άμυνα και για εσκεμμένη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν και οι «φίλοι» Ρώσοι

Πούτιν σε Σνόουντεν: Δεν παρακολουθούμε αδιακρίτως πολίτες

Εγκαίνια για το online περιοδικό των αποκαλύψεων Σνόουντεν