Nokia: Σε συζητήσεις για εξαγορά της γαλλικής Alcatel

Nokia: Σε συζητήσεις για εξαγορά της γαλλικής Alcatel
Photo:

Συγχώνευση των δύο πιο αδύναμων παικτών του κλάδου;

Κοινή ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν τις «προχωρημένες συζητήσεις» τους για μία «πλήρη συγχώνευση», εξέδωσαν η Nokia και η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού AlcatelLucent. Οι συζητήσεις αφορούν σε δημόσια προσφορά από την πλευρά της Nokia για την Alcatel – Lucent, ωστόσο και οι δύο πλευρές προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να διακοπούν.

Η είδηση των προχωρημένων συνομιλιών, ωστόσο, οδήγησε τις μετοχές της Alcatel σε άνοδο 12,6% σήμερα το πρωί. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα 11 δισεκατομμύρια. Αντίθετα, οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν κατά 6,6% με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός πως οι δύο εταιρείες ταιριάζουν σε όρους προϊόντων και γεωγραφικής κάλυψης και η συγχώνευσή τους θα τις βοηθούσε να μειώσουν τα κόστη τους, καθώς προσπαθούν να ανταγωνισθούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου – τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.

Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, να παρέμβει η γαλλική κυβέρνηση για να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης σε έναν τομέα που θεωρείται κρίσιμος για την οικονομία της χώρας. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει περισσότερες πληροφορίες για τη λογική της συμφωνίας και για το αν αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στους Γάλλους απασχολούμενους.