Ντάισελμπλουμ: Οι εκλογές σε μια χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: Οι εκλογές σε μια χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα
epaselect epa05893899 Jeroen Dijsselbloem, The Netherlands' Minister of Finance and Eurogroup President arrives for the Informal Meeting of Economic and Financial Affairs Ministers (ECOFIN) at the Grandmaster's Palace in Valletta, Malta, 07 April 2017. The informal meeting of EU Finance Ministers, taking place every six months according to the rotating Presidency of the EU Council, runs from 07 to 08 April. Malta took over the EU Presidency on 01 January 2017. EPA/DOMENIC AQUILINA

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι ακόμη κι αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, η συμφωνία παραμένει.

 

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης και μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορεί να το αλλάξει, δήλωσε ο δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

“Καταλήξαμε σε μια ισχυρή συμφωνία το καλοκαίρι του 2015, η οποία αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα και αυτό τρέχει μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. Μεμονωμένες εκλογές, μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης. Ακόμα και αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, η συμφωνία επιτεύχθηκε και το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για το εάν οι γερμανικές εκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε επίσης για την ολοκλήρωση της θητείας του, απαντώντας χαρακτηριστικά: “Θα σας πω περισσότερα μετά το Eurogroup, διότι θα ενημερώσω πρώτα τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ολλανδία και τι σημαίνει αυτό, και θα ενημερώσω μετά το Eurogroup”.

Μοσκοβισί: Όλη μας η ενέργεια στο κλείσιμο της αξιολόγησης

«Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και τα δημοσιοοικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η ουσία είναι η «δουλειά» που θα γίνει στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε από το Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών «άνθρωπο εξαιρετικής ευφυΐας», με μεγάλη γενναιότητα και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. «Κάποιες φορές μπορεί να γίνει σκληρός. Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε όλα, αλλά καταφέρναμε πάντα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», ανέφερε για τον Β. Σόιμπλε ο Γάλλος επίτροπος.