Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή η ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή η ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις

Εξετάζουμε την επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Σε συνέντευξη τύπου που δίνει αυτή την ώρα πάντως έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε πως η Ελλάδα είναι «πολύ σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε πως η λίστα «δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία».

«Λεφτά θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurgroup.

Επίσης ανέφερε ότι συμφωνεί με τους Ντράγκι και Γιούνκερ ότι το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι. «Ξέρω μόνο μια χώρα που έκανε υπουργικό για το ενδεχόμενο Grexit, και ήταν η Βρετανία» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «εάν η πέμπτη αξιολόγηση για την Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Για το σχόλιο της Κομισιόν σχετικά με το ότι η ελληνική πρόταση είναι μια καλή βάση για συζητήσεις, ανέφερε ότι «δεν μπορεί ακόμα να τη συμμεριστεί» καθώς πρέπει να την δουν οι τρεις θεσμοί .

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κύριους στόχους του προγράμματος» επανέλαβε ο ίδιος.